Data actualizării:
Data publicării:

Greva profesorilor, în țară: Informații actualizate. Unde nu se țin cursuri, unde sunt copiii supravegheați, unde este totul suspendat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
De luni, 22 mai, este grevă generală în învăţământ. Nu protestează, însă, toţi profesorii. Iată informaţiile actualizate. 

Doar o singură unitate şcolară din judeţul Iaşi nu se află în grevă generală, a declarat, luni, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Potrivit sursei citate, peste 90 la sută din personalul angajat din învăţământul preuniversitar ieşean a intrat în grevă generală.

"În judeţul Iaşi procesul educativ - instructiv este paralizat. Avem aproape toate unităţile de învăţământ preuniversitar în grevă generală. Doar o singură unitate nu ar fi în grevă. Ea este în mediul rural. Este vorba de şcoala Heleşteni. În rest, în unităţile de învăţământ procentul celor care au intrat în grevă generală variază între 90 şi 100 la sută", a declarat liderul USLIP Iaşi.

Potrivit acestuia, greva va continua şi marţi. Dacă revendicările nu vor fi rezolvate, sindicaliştii din preuniversitar vor să picheteze Instituţia Prefectului.

Acesta a declarat că responsabilitatea pentru declanşarea grevei generale în învăţământul preuniversitar revine guvernării, care trebuie să-şi asume respectarea grilei de salarizare negociată de către reprezentanţii sindicatelor cu cei ai Ministerului Educaţiei.

Sindicaliştii cer totodată ca guvernul să pună în aplicare legea 153/2017 pentru personalul nedidactic şi auxiliar şi indexarea tuturor salariilor cu indicele de inflaţie din ultimii 3 ani. 

Sindicaliştii din învăţământul universitar s-au solidarizat cu sindicaliştii din învăţământul preuniversitar şi anunţă că au intrat în grevă pentru un interval de două ore.

"Am încercat organizarea unei greve de solidaritate cu acţiunea preuniversitarilor. Mi se pare normal ca măcar noi să fim solidari, mai ales că discuţiile de la nivelul federaţiei aşa au fost. Am informat ITM că în conformitate cu Legea 367 din 2022, care este suficient de ambiguă, între orele 11 şi 13 membrii noştri vor intra în grevă de solidaritate", a declarat Neculai Cătălin Lungu, preşedintele Sindicatului Union din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Acesta a spus că asemeni sindicaliştilor din preuniversitar şi în universitar există nemulţumiri privind grila de salarizare.

"Cei care sunt solidari cu preuniversitarii au următoarele necesităţi: finalizarea Legii salarizării 153 din 2017, care se tărăgănează de trei ani. Ea ar fi trebuit să fie încheiată din 2020. În ceea ce priveşte personalul nedidactic sau personalul didactic auxiliar salariile ar trebui să crească cu cel puţin 7-10%. Revendicarea tuturor, în special a cadrelor didactice, este poziţionarea în viitoarea lege a salarizării într-o grilă corespunzătoare rolului educaţiei", a declarat Neculai Cătălin Lungu, scrie Agerpres. 

La Arad, grevă în toate şcolile 

Greva din educaţie se desfăşoară în toate şcolile şi grădiniţele din judeţul Arad, însă în fiecare există angajaţi care nu au aderat la protest şi îi supraveghează pe copiii care s-au prezentat luni la unităţile de învăţământ, susţin reprezentaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad.

Inspectorul şcolar general, Marius Gondor, a declarat, pentru AGERPRES, că luni dimineaţă a primit confirmare din toate unităţile de învăţământ că acolo unde copiii au mers la cursuri ei sunt supravegheaţi.

"În toate unităţile de învăţământ sunt colegi care sunt în grevă, însă eu m-am asigurat că în toate aceste unităţi din judeţul Arad copiii care au venit la şcoală sunt supravegheaţi de personal care nu este în grevă. Sunt şcoli în s-a adaptat orarul, unde sunt comasate clasele, într-o clasă poate au venit cinci-şase copii şi s-au alăturat copiilor din altă clasă şi se desfăşoară activităţi. Evident, acolo unde numărul de angajaţi aflaţi în grevă este mare, nu se mai merge pe orar, ci doar sunt supravegheaţi copiii şi se fac alte activităţi. Sunt unităţi în care nu au venit deloc copii, dar acolo unde au venit, ei sunt supravegheaţi", a declarat, pentru AGERPRES, Marius Gondor.

Liderii Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) Arad, din care fac parte angajaţii care au aderat la greva generală, spun că deocamdată nu au primit informaţii din şcoli cu privire la modul în care se desfăşoară protestul.

"Până vineri, în majoritatea şcolilor aveam 100% din angajaţi care au semnat pentru grevă, însă între timp directorii s-au retras", a precizat liderul SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu.

În judeţul Arad există aproximativ 6.000 de angajaţi în sistemul de educaţie, din care 90% sunt membri ai SDI.

Conform ISJ, în judeţ sunt 437 de şcoli şi grădiniţe, care au peste 60.000 de elevi şi preşcolari. 

Doar patru şcoli din Harghita nu sunt în grevă 

 Peste 4.500 de angajaţi din învăţământ din Harghita au întrerupt activitatea, luni, şi au intrat în grevă generală, existând şi patru şcoli în care niciun angajat nu se află în grevă.

Inspectorul şcolar general Demeter Levente a declarat că la nivelul judeţului 4.671 angajaţi au intrat în grevă de de luni, dintre aceştia 3.564 fiind cadre didactice.

"Deci, dintre cadrele didactice, după ce am centralizat datele trimise de către şcoli, (...) avem un procent de aproape 73% la nivelul judeţului Harghita. Asta înseamnă că 3.564 de cadre didactice avem în grevă începând de azi", a spus Demeter Levente.

Acesta a mai precizat că, din datele primite, există şi patru şcoli unde niciun angajat nu a întrerupt activitatea, dar nu a făcut public numele acestora.

Inspectorul şcolar general a adăugat că, la nivelul judeţului, situaţiile privind prezenţa elevilor la şcoală sunt foarte diferite, în funcţie de procentajul angajaţilor care se află în grevă generală.

"Sunt mai multe situaţii, şcolile, oficial, n-au cum să interzică accesul copiilor la şcoală. Deci, dacă copiii se duc la şcoală, atunci, cumva, trebuie să fie supravegheaţi. Acum, depinde, pentru că avem şi unităţi unde avem aproape 100% sau chiar 100% prezenţa la grevă, acolo se poate realiza destul de greu supravegherea copiilor. Sigur, unde nu toată lumea este în grevă, acolo conducerea unităţii trebuie să rezolve acest aspect. (...) Acum nu avem noi date în care şcoli, în ce procentaj s-au dus copiii, elevii, mă gândesc că majoritatea a rămas acasă", a mai spus inspectorul şcolar general Demeter Levente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel