Academia de Poliție vine cu toate răspunsurile după ce Adrian Elicopter de Luptă a publicat un video privind exmatricularea sa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Adrian
Adrian
După ce a fost exmatriculat de la Academia de Poliție, Adrian Dumitru, cunoscut drept „Elicopter de Luptă” a făcut un video în care atacă instituția.

Am contactat reprezentanții Academiei de Poliție pentru a afla adevărul după acuzațiile aduse de Adrian Dumitru, proaspăt exmatriculat. 

Care au fost motivele exacte care au condus la exmatricularea lui Adrian Dumitru, conform regulamentului intern al Academiei?

Cum răspunde Academia la afirmația lui Adrian că motivele exmatriculării sale au fost prezentate pe o perioadă de câteva luni, ceea ce sugerează o anumită discrepanță în aplicarea sancțiunilor?

Care este procedura standard în cazurile de absențe nemotivate și încălcări ale regulamentului intern? A fost această procedură urmată în cazul lui Adrian Dumitru?

Cum comentează conducerea Academiei afirmațiile privind condițiile inadecvate de cazare, cum ar fi dormitoarele supraaglomerate și lipsa dotărilor corespunzătoare?

Cum răspunde Academia la acuzațiile de misoginie și la incidentul în care cadrele militare ar fi intrat în camerele studentelor fără a anunța? Este acest comportament în conformitate cu regulamentul instituției?

Aflăm, în exclusivitate, chiar din rândurile de mai jos.

„Doamna MURGOCI Anca,


redactor-șef DC News,

Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la nivelul instituției noastre cu nr. 4757666 din 27.08.2024, cu privire la afirmațiile domnului DUMITRU Adrian — Vasile, avem plăcerea de a vi le aduce spre informare, punctual conform cerințelor, următoarele:

La întrebarea "Care au fost motivele exacte care au condus la exmatricularea domnului DUMITRU Adrian-Vasile conform regulamentului intern al Academiei de Poliție?", vă expunem punctele esențiale din raportul comisiei de cercetare disciplinară, cercetare care s-a desfășurat conform prevederilor art. 85 alin. 5 și alin. 6 din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților din Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în anul universitar 2023-2024, aprobat prin H.S.U. nr. 82/08.06.2023, (care poate fi consultat pe pagina oficială a instituției noastre), respectiv:

Abateri de la regulile de îndeplinire a misiunilor/activităților prev. la art. 80 lit. c din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților din Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în anul universitar 2023-2024:absența nejustificată din Academie, până la 24 de ore;

întârzierea/absența nemotivată, în mod repetat, de la activitățile din programul orar al Academiei ori de la alte activități stabilite;

întârzieri în executarea sau transmiterea ordinelor/dispozițiilor primite;părăsirea fără aprobare a Academiei sau a locului de dispunere (tabere, misiuni, stagii de practică etc.);

încălcarea dispozițiilor persoanelor abilitate să le dea.

Abaterea prev. la art. 81 din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților din Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în anul universitar 2023-2024, pct. 5 — părăsirea incintei Academiei fără drept și pct. 17 — încălcarea obligațiilor ce revin din statutul de student.

Comisia a reținut ca și circumstanță agravantă atitudinea/conduita domnului DUMITRU Adrian-Vasile în cursul cercetării disciplinare, respectiv, faptul că acesta a părăsit fără drept incinta Academiei din data de 22.05.2024, nefiind prezent la convocarea comisiei de cercetare disciplinară și nici la activitățile didactice din acea zi.

Pe timpul cercetării, DUMITRU Adrian-Vasile nu a colaborat cu membrii comisiei, nu a fost prezent la data la care a fost convocat, nu a răspuns la apelurile telefonice ale președintelui comisiei de cercetare disciplinară și ale instructorului superior de an.

În temeiul principiului gradualității, aplicarea sancțiunilor disciplinare reglementate prin art. 83 alin. (1) din Regulamentul sus-menționat a fost stabilită în raport cu gravitatea abaterilor disciplinare săvârșite, prin încălcarea cu vinovăție a următoarelor obligații/interdicții, respectiv:

încălcarea interdicției prevăzute de art. 69 lit. f) — „de a nu întârzia/absenta nemotivat de la activitățile didactice sau de la alte activități planificate/ordonate” coroborată cu nerespectarea obligației prevăzute de art. 68 lit. r) — „să anunțe personalul de serviciu pe Academie/instructorul superior de an/comandantul de batalion, de îndată, în situația întârzierii la întoarcerea din vacanțe, permisii sau învoiri...” și, neîndeplinirea obligației prevăzute de art. 68 lit. p) — „să îndeplinească/execută dispozițiile/ordinele legale ale șefilor, întocmai și la timp și să informeze/raporteze imediat despre aceasta după îndeplinire/executare.”

Decizia comisiei cu privire la exmatricularea domnului DUMITRU a fost analizată și aprobată atât în Consiliul Facultății de Poliție, cât și în Senatul Universitar al Academiei de Poliție, structuri colective de conducere în care sunt membri de drept și reprezentanții studenților.

La cea de-a doua întrebare, „Cum răspunde Academia la afirmația lui Adrian că motivele exmatriculării sale au fost prezentate pe o perioadă de câteva minute, ceea ce sugerează o anumită discrepanță în aplicarea sancțiunilor?”, precizăm faptul că cercetarea disciplinară a avut ca urmare aplicarea sancțiunii de preaviz de exmatriculare. Ulterior acesteia, au fost săvârșite și alte fapte care au făcut obiectul unei alte cercetări, urmată de exmatriculare.

La întrebarea „Care este procedura standard în cazurile de absențe nemotivate și încălcări ale regulamentului intern? A fost aceasta procedură urmată în cazul lui Dumitru Adrian?”, precizăm faptul că această procedură este prevăzută în Regulamentul privind activitatea profesională a studenților din Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în anul universitar 2023-2024, aprobat prin H.S.U. nr. 82/08.06.2023, care poate fi consultat pe pagina oficială a instituției noastre și a fost urmată și în cazul domnului DUMITRU Adrian-Vasile.

Vrem să aducem spre informare faptul că, până la decizia de adoptare a preavizului de exmatriculare, acesta a săvârșit numeroase abateri contrare principiilor care guvernează statutul oricărui student (absențe la cursuri, lipsă documente justificative în anumite situații care se impun, neîncadrare în program) iar îngrijorarea superiorilor cu privire la acest aspect ne-a determinat să efectuăm o vizită la domiciliul său pentru clarificarea situației. Aceste abateri au dus la neîndeplinirea obiectivelor atât în ceea ce privește stagiul său de practică, cât și realizarea numărului de credite necesar.

Potrivit normelor legale în vigoare, la nivel instituțional sunt o serie de acte administrative doveditoare în privința activităților realizate de către domnul DUMITRU Adrian-Vasile, care sunt contrare declarațiilor realizate de către acesta în spațiul online. Totodată, informăm faptul că abaterile constatate în preavizul de exmatriculare au fost recunoscute și necontestate de către persoana în cauză.

Cum comentează conducerea Academiei afirmațiile privind condițiile inadecvate de cazare, cum ar fi dormitoarele supraaglomerate și lipsa dotărilor corespunzătoare?

Cu referire la întrebarea de la punctul nr. 4, aducem la cunoștință că la nivelul instituției noastre se respectă întocmai Ordinul nr. 33 din 10.10.2008 privind normele de stabilire a parametrilor necesari desfășurării activităților în spațiile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne (Anexa 2 pct. II și pct. III).

De asemenea, potrivit actului normativ menționat, „Normele de dotare sunt maximale, unitățile fiind obligate să ia toate măsurile în vederea încadrării în limitele acestor prevederi și în sumele aprobate cu această destinație în bugetele proprii”, iar cazarea și dotările corespunzătoare sunt realizate conform bugetului alocat instituției noastre, fiind luate toate măsurile de respectare a condițiilor în acest sens.

Totodată, vă informăm că la data de 21.03.2023, în virtutea transparenței instituționale, a fost publicat un comunicat de presă în care au fost explicate situațiile ivite, motivele ce au condus la crearea acelor situații și implicit condițiile de cazare, fiind prezentate imagini cu spațiile de cazare și de servire a mesei (după finalizarea procesului de reabilitare — condițiile actuale).

Cum răspunde Academia la acuzațiile de misoginie și la incidentul în care cadrele militare ar fi intrat în camerele studentelor fără a anunța?

În ceea ce privește pct. nr. 5, în conformitate cu Legea nr. 202/2002, la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este desemnat un responsabil cu egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați și se pune un accent deosebit pe respectarea drepturilor și libertăților studenților dar și a personalului.

În mandatul conducerii actuale, nu au fost identificate astfel de cazuri/acuzații, prin urmare vă putem comunica faptul că, de la momentul preluării și până în prezent, intimitatea studenților Academiei în spațiile de cazare a fost și este respectată.

În vederea consolidării prestigiului universitar și asigurării afirmării și dezvoltării profesionale a fiecărui membru al său, personalul Academiei se angajează să promoveze valori și principii în concordanță cu exigențele evoluției cunoașterii, în condițiile respectării statului de drept și a drepturilor” omului”.

Răspunsurile ne-au fost oferite de Liviu Uzlău, general de brigadă, rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Youtube video image

 

VEDEȚI RĂSPUNSUL ȘI ÎN FORMAT PDF: https://media.dcnews.ro/other/202408/raspuns-solicitare-dc-news_07986700.pdf

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel