Grevă profesori. Iohannis: Prima dată când educația a fost pusă la nivelul cuvenit a fost cu ocazia programului meu „România Educată“
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre greva din educație.

Klaus Iohannis a făcut precizări, la Chișinău, privitoare la greva din sistemul de învățământ românesc și la proiectul „România Educată“. 

„Clasa politică a neglijat educația 30 de ani aproape. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul cuvenit a fost cu ocazia programului meu „România Educată“. Sigur, știm cu toții că educația se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire, este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis, iar dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De aceea oamenii au fost foarte supărați când în Parlament, din proiectul legii a fost scoasă exact partea cu salarizare.

A fost prevăzut că salarizare în învățământ, la nivel de debutant, începe de la salariul mediu din economie. Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simțit jigniți și de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime“, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI      -      Iohannis: Oamenii să se întoarcă marți la școală. Nu mai au pentru ce să facă grevă

Sindicaliștii din educație, primul mesaj după negocierile cu Guvernul

„Mandatul este foarte clar, grila de salarizare a fost negociată cu Ministerul Educației, trebuie să fie pusă în aplicare din această lună, nu avem alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului! De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva. Soluția trebuie să fie cea care rezolvă revendicările legitime ale colegilor noștri, ei au întotdeauna dreptate”, a declarat liderul de sindicat Marius Nistor.

„Oamenii sunt suverani, au semnat pentru o grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare. Sperăm că lucrurile vor intra în făgaș normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparține! Asta scrie în fișa postului la mine, trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până în acest moment. Oamenii au spus că nu este acceptabil ca această grilă să se aplice în trei ani de zile”, a continuat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

CITEȘTE ȘI      -      Ce se întâmplă cu examenele elevilor. Ligia Deca: Dacă va continua greva, nu vom putea să evităm consecințele!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel