Grevă de avertisment în învățământ. Sorin Cîmpeanu: Am încredere că profesorii vor pune în prim plan interesul copiilor
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 19 ian, 18:22
WhatsApp
Grevă de avertisment în învățământ. Sorin Cîmpeanu: Am încredere că profesorii vor pune în prim plan interesul copiilor  /  Foto: gov.ro
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a reacționat față de greva de avertisment făcută de cadrele didactice în data de 19 ianuarie 2022.

Miercuri, 19 ianuarie 2022, profesorii nu au făcut ore în intervalul 11:00 - 13:00. S-a întâmplat în toate școlile din România în care sunt membri de sindicat. 

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, a declarat luni, la Antena 3, că în intervalul de timp 11:00 - 13:00 nu se vor desfăşura activităţi specifice actului educaţional, dar copiii vor fi supravegheaţi.

”Deciziile revin consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ (…). Aceştia vor lua deciziile care se impun astfel încât să fie respectate drepturile tuturor, adică atât dreptul la grevă al celor care au semnat pentru declanşarea unei astfel de forme de protest cât şi dreptul celor care doresc să îşi desfăşoare activitatea mai departe”, a spus Marius Nistor (citește AICI).

Sorin Cîmpeanu a transmis un mesaj, după greva profesorilor din 19 ianuarie

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis un mesaj vis-a-vis de greva cadrelor didactice:

G Ad:

„În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor.

Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%.

În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%)“, a precizat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu: Consultările cu sindicatele vor continua

„De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creșterea fiind mai accentuată in mediul rural. 

Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate.

Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem. 

De asemenea, pentru identificarea soluțiilor, în data de 21 ianuarie – ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ“, a transmis Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro