Data publicării:
Aluat de COZONAC. Greșelile banale pe care le faci atunci când nu crește
În cazul în care ai făcut aluatul pentru cozonac și nu a crescut așa cum trebuie, probabil ai făcut următoarele greșeli.
Dacă ai făcut aluatul pentru cozonac și observi că acesta este lipicios, are o culoare ciudată, este dens sau nu crește, probabil că nu ai respectat câteva reguli esențiale, scrie playtech.ro. În primul rând, făina pe care o folosești pentru aluatul de cozonac, trebuie să fie cernută timp de 2-3 zile la rând, apoi ținută la o temperatură mai ridicată pentru ca să se usuce cât se poate de bine.
Aluatul trebuie să fie frământat de aproximativ 3 ori, timp de 40 de minute pentru prima oară, iar apoi timp de 10-15 minute. El trebuie să fie desfăcut pentru a se încălzi. De asemenea, nu este indicat să folosești ingrediente reci. Ele trebuie să fie la temperatura camerei dacă vrei să îți iasă un cozonac pufos și bine crescut.
Nici dacă pui prea multă drojdie nu este bine, trebuie să respecți cantitățile. E posibil să nu crească dacă pui prea mult zahăr sau ulei. Cu toții iubim umplutura, dar până și aceasta trebuie pusă cu grijă dacă ne dorim un cozonac crescut. Aluatul trebuie să fie lăsat la dospit la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a pune cozonacul în cuptor.
Cozonacul lui Arsenie Boca. Măicuțele îl făceau de Crăciun pentru el. Rețetă din 1865
Acum găsim tot felul de variante în magazine, cu fistic, cu stafide, cu gem de trandafiri, rețete care mai de care mai pretențioase. Dacă totuși vreți să încercați o rețetă tradițională, o puteți încerca pe cea a măicuțelor care preparau cozonac pentru Arsenie Boca. Este o rețetă veche, din 1865, dar simplă și delicioasă. Cozonacul iese pufos, iar ingredientele necesare sunt puține și ușor de găsit.
Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere că o nuca topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane.
Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mani, apoi lași de se dospește. Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News