Greşeala pe care mulți români o fac atunci când cumpără salată şi ceapă verde. "Veţi mânca nitraţi cu lingură"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Greşeala pe care mulți români o fac atunci când cumpără salată şi ceapă verde. "Veţi mânca nitraţi cu lingură" / Foto: Pixabay, de congerdesign
Greşeala pe care mulți români o fac atunci când cumpără salată şi ceapă verde. "Veţi mânca nitraţi cu lingură" / Foto: Pixabay, de congerdesign
Află în articol care este greșeala pe care mulți români o fac atunci când cumpără salată şi ceapă verde. 

Verdețurile de primăvară precum salata verde, spanacul, ridichile sau ceapa verde sunt sănătoase, însă trebuie să ştii foarte bine cum au fost cultivate. Crescute în soluri poluate, astfel de legume atrag nitraţi. Se pare că mai ales verdețurile cultivate în sere şi solarii acumulează cantităţi foarte mari de nitraţi, scrie Realitatea.net.

Speciile care au un conţinut ridicat de nitraţi sunt reprezentate în general de legume cu frunze la care acumularea se realizează în frunze, ciclul de vegetaţie până la data recoltării fiind scurt. Dintre acestea fac parte salata, spanacul, ceapa sau rucola.

"Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci, veţi mânca nitraţi cu lingură. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)", susţine prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Fructe și legume de primăvară. Listă cu ce să mănânci în martie, aprilie și mai

Dacă vă doriți ca fructele și legumele pe care le mâncați să vă aducă cu adevărat o doză de sănătate și cât mai multe vitamine, ar trebui să le consumați în funcție de sezon. Asta înseamnă că primăvara trebuie să folosiți acele fructe și legume care cresc în acest anotimp.

Ține cont că cele mai bune fructe și legume de primăvară sunt cele colorate în verde, galben și portocaliu, bogate în vitamina C, betacaroten și antioxidanți care te ajută să întinerești la începutul noului sezon.

În  luna martie poți consuma următoarele fructe: mere, ananas, banane, portocale, mandarine, kiwi, rodii. Atunci când vine vorba despre legume poți alege: ceapa verde, salata verde, varză, morcovi, țelină și praz.

Fructe recomandate pentru luna aprilie: pere, lămâi, grepfruit, afine congelate. Legumele pe care să le mănânci în luna aprilie: spanac, usturoi verde, ridichi, gulii, urzici, lobodă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel