Greșeala pe care mulți o fac în Postul Paștelui 2022. Atenție la aceste alimente, în special în prima parte a zilei!
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels / Postul Paștelui
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels / Postul Paștelui
Postul Paștelui a început luni.

Postul Paștelui de 40 de zile se încheie vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. Apoi urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspru de postire. Paștele pică în calendar ortodox 2022 pe data de 24 aprilie.


Pentru ca postul să fie unul benefic pentru corp, Conf.Dr.Maria Nitescu a venit cu mai multe sfaturi de care este bine să ținem cont

„Din nou în post! Suntem în Postul Paștelui și unii dintre noi aleg să postească. Știm din cele mai vechi timpuri că putem trece peste cele 40 de zile și cu mâncare mai puțină, dar dacă dorim să ne menținem sănătatea, să ne-o îmbunătățim și în niciun caz să o înrăutățim, atunci trebuie să facem alegeri alimentare corecte. Prin definiție postul nu înseamnă răsfăț culinar și ar trebui să fie urmat doar de cei care au înțeles acest lucru și nu pentru a fi la modă.

Iată zece sfaturi pentru cei care aleg sănătatea și optează pentru post:

1. Dacă aveți o afecțiune acută sau cronică ce necesită regim alimentar, trebuie să respectați recomandările medicului curant.

2. Persoanele vârstnice, gravidele și femeile care alăptează au nevoie de o alimentație echilibrată și de toți nutrienții esențiali, prin urmare nu ar trebui să recurgă la post.

3. Dacă aveți o greutate sub limita optimă, postul vă poate accentua deficitul de masă musculară și micronutrienți în condițiile unei restricții alimentare și ale unui aport alimentar dezechilibrat, sărac în proteine. Optați pentru post după ce v-ați informat cu privire la o alimentație corectă.

4. Dacă aveți exces ponderal, puteți să restricționați aportul caloric pe seama carbohidraților, alimentelor rafinate și ultraprocesate. Evitați dulciurile de post, băuturile răcoritoare îndulcite și băuturile alcoolice de orice fel.

5. Alimentația în post trebuie să respecte aceleași caracteristici ce definesc alimentația sănătoasă: să fie echilibrată, moderată și sigură.

6. Alegeți legume, nuci, semințe, pseudocereale, leguminoase, orez brun, roșu, sălbatic, pâine integrală și 1-2 fructe/zi (de preferat din agricultură ecologică sau din surse controlate).

7. Atenție la alimentele surse de proteine, în special în prima parte a zilei! Lipsa lor vă scurtează perioadele de sațietate și veți mânca mai mult, iar dacă asta înseamnă carbohidrați, gustări sărate/dulci și sedentarism, depozitarea de țesut adipos este garantată!

8. Nu prăjiți și nu procesați exagerat legumele! Chiar dacă vorbim de alimente sănătoase, o supă cremă de roșii și un piure de mazăre au efecte diferite la nivel digestiv comparativ cu o supă/ciorbă de roșii și o mâncare de mazăre. În cazul cartofilor, spre exemplu, niciodată nu vom pune semnul egal între cartofii prăjiți și o salată orientală.

9. Consumați supe, ceaiuri neîndulcite și apă pentru o hidratare corectă.

10. Încercați să aveți doar 2-3 mese/zi, fără gustări dulci/sărate și dacă este posibil cu perioadă de post de 14-16 ore”, a explicat Conf.Dr.Maria Nitescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel