GREŞEALA care a dus la o epidemie HIV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
epidemie hiv
epidemie hiv
Greşeala făcută de autorităţile care nu au reacţionat rapid la apariţia pe piaţă a "etnobotanicelor" a dus la o epidemie de HIV. 

Epidemie HIV. Perioada anilor 2010-2011, când drogurile "uşoare", denumite popular etnobotanice se vindeau legal, în magazine specializate, "camuflate" sub formă de săruri de baie şi alte astfel de substanţe a dus la o creştere accentuată a numărului de persoane infectate cu HIV. Este un efect al faptului că autorităţile nu au reuşit să reacţioneze mai rapid în a interzice substanţele respective care au fost folosite pe cale injectabilă de către tineri şi, astfel, s-a ajuns la transmiterea virusului HIV. 

Fenomenul nu este, din păcate, în scădere

"Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le urmărim acum sunt legate de diagnostic precoce, iar pentru asta trebuie să existe programe de testare voluntară şi de consiliere, astfel încât pacienţii să poată fi testaţi într-un stadiu timpuriu al infecţiei. În România există astfel de programe, însă nu sunt susţinute financiar în mod constant. […]

În ultima vreme observăm din ce în ce mai multe infecţii la persoane care au şi alte infecţii cu transmitere sexuală.  Acestea sunt în creştere şi atunci infecţiile HIV ne aşteptăm să fie în creştere. Deci nu putem vorbi de o aplatizare a acestei curbe, în special în România pentru că nu avem acele programe dedicate de diagnosticare timpurie.

Citeşte şi: Pericolul NEVĂZUT din saloanele de cosmetică, tatuaje sau acupunctură

La fel pentru consumatorii de droguri, această epidemie care s-a desfăşurat între 2011 şi 2015 s-a datorat, în mare parte, faptului că în România mult timp au fost legale nişte droguri numite etnobotanice. Până în 2010-2011 ele se vindeau legal, sub forma unor săruri de baie, îngrăşăminte şi alte formule şi, în foarte scurt timp, au devenit principalul drog folosit pe cale injectabilă de cei foarte tineri. Au fost în special pacienţi din oraşele mari, pacienţi tineri, de sex masculin", a declarat, la DC News, prof. Simona Ruță, șefa catedrei de virusologie de la UMF Carola Davila București.

DECLARAŢIA SIMONEI RUŢĂ AICI:

ÎNTREAGA EMISIUNE AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel