Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar în UE, după viermele galben uscat şi lăcusta călătoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar în UE, după viermele galben uscat şi lăcusta călătoare - Foto ilustrativ Pexels - Miguel Á. Padriñán
Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar în UE, după viermele galben uscat şi lăcusta călătoare - Foto ilustrativ Pexels - Miguel Á. Padriñán
Comisia Europeană a autorizat, joi, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. 

Greierele de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.

Această autorizaţie a Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

Produsele vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice

Produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit, în ultimii ani, faptul că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. De asemenea, în contextul strategiei 'De la ferma la farfurie', insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil. 

Citește și: Lăcusta călătoare, aprobată de CE ca ingredient alimentar pentru piaţa UE: Congelată, uscată sau pudră

Comisia Europeană a autorizat, pe data de 12 noiembrie 2021, introducerea pe piaţă a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lăcusta călătoare), ca aliment nou.

Acest aliment va fi disponibil sub formă congelată, uscată şi de pudră şi este destinat comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.

Această autorizaţie vine în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă, precizează Comisia Europeană.

Produsele care vor conţine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice. Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea. În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel