Data publicării:

Greierele, considerat OFICIAL aliment în Uniunea Europeană

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie creată de xian dazonem, de la Pexels
Fotografie creată de xian dazonem, de la Pexels

Greierele de casă este considerat oficial aliment în Uniunea Europeană. Şi nu e singura insectă aprobată pentru consum. 

Începând din data de 10 februarie, greierele de casă a devenit aliment în UE. Comisia Europeană a autorizat ca specia Acheta domesticus din familia Gryllidae să fie comercializată în tot spaţiul UE în formă congelată sau uscată pentru gustare şi sub formă de pudră ca ingredient alimentar.

Comisia UE susţine că este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor sau nu să mănânce insecte. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă, iar acestea sunt consumate în mod regulat în multe părţi ale lumii. Comisia mai transmite că greierele de casă este un produs alimentar sigur, deşi poate provoca alergii la aproximativ 2-4% din populaţia adultă şi până la 8-9% dintre copii.

Normele UE privind etichetarea alimentelor identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetaţi (de exemplu, ouă, lapte, peşte, crustacee etc.) pentru a permite persoanelor care au alergii alimentare să fie informate dacă produsele conţin ingrediente la care sunt sensibile, scrie Mediafax.

Pe lângă greierele de casă, au fost aprobate alte două insecte pentru consum alimentar - Tenebrio molitor (viermele galben de făină) şi Locusta migratoria (lăcusta migratoare).

Mihaela Bilic: De ce să mănânci insecte, când ai friptură?

"Viermele de făină care tocmai a fost aprobat ca bun pentru hrană în Uniunea Europeană este un vierme cunoscut, poate, unora dintre noi, din copilărie. Cei care aveam bunica la țară își amintesc că dacă nu erau ținute cum trebuie, într-un săculeț de pânză, dacă era umezeală, făina și mălaiul erau date prin sită, ca să separe acest vierme de făină: era ca o larvă, care face în jurul lui un fel de pânză de păianjen. Deci, acest vierme există dintotdeauna și la noi.

Noi conviețuim cu aceste vietăți. Nu uitați, apropo de ce înseamnă încărcătura noastră microbiană, că avem de zece ori mai multe microorganisme în corpul nostru decât celule. La 60 de kilograme, o persoană are 2 kilograme de microorganisme cu care coabitează. Doar că nevăzându-le, avem impresia că nu există. Și neavând nevoie să le mâncăm, le percepem cumva ca fiind negative.

Și furnicile, și gândacii se mănâncă, sunt tot felul de insecte care în cultura altor popoare sunt feluri de mâncare consacrate, pentru că acolo există tot felul de proteine, tot ce înseamnă carapacea lor este făcută tot dintr-un fel de proteină. Putem întreba și invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău?

Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci așa ceva? Mai bine mâncăm o friptură - cât timp o mai avem", menționează Mihaela Bilic. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel