Greierele, aliment nou aprobat pe piața din UE. Ce gust are și cum se prepară
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 12 feb 2022, 21:32
WhatsApp
Greierele, aliment nou aprobat pe piața din UE. Ce gust are și cum se prepară / Foto: Pixabay, de Adina Voicu
Greierele, aliment nou aprobat pe piața din UE. Ce gust are și cum se prepară / Foto: Pixabay, de Adina Voicu
Greierele, considerat oficial aliment în Uniunea Europeană. Află în articol ce gust are și cum se prepară.

Greierele de casă a devenit aliment în UE începând din data de 10 februarie. Comisia Europeană a autorizat ca specia Acheta domesticus din familia Gryllidae să fie comercializată în tot spaţiul UE în formă congelată sau uscată pentru gustare şi sub formă de pudră ca ingredient alimentar. Greierele de casă este un produs alimentar sigur, potrivit Comisiei, deşi poate provoca alergii la aproximativ 2-4% din populaţia adultă şi până la 8-9% dintre copii. (Vezi mai mult AICI)

Pe lângă greierele de casă,în UE au fost aprobate alte două insecte pentru consum alimentar - Tenebrio molitor (viermele galben de făină) şi Locusta migratoria (lăcusta migratoare).

Ce gust are greierul și cum se prepară

Greierii pot fi prăjiți, făcuți la cuptor sau presărați într-o salată. Minh, fondatoarea unui lanț de restaurante, venită în România acum 16 ani din Vietnam, a explicat la Pro Tv cum pot fi consumate aceste insecte. În copilăria petrecută în Asia, femeia obișnuia să meargă la cules de insecte.

”Prindeam lăcuste și greieri și îi găteam, pe grătar sau prăjiți într-o baie de ulei, să fie crocanți, îi mâncam ca aperitiv sau gustare. E crocant, ca un chips, poți să faci și sos picant. Poate în viitor, dacă cer clienții, atunci putem să folosim și în meniu.”, a declarat Dinh Thi Binh Minh, fondatoare a unui lanț de restaurante.

Din greiere se poate face și pâine

Din insecte se poate face și făină proteică. La Universitatea de Științe Agricole din Iași a fost deja preparată o pâine cu făină de greiere, pentru care au fost folosite 70 de insecte. Gustul, spun cei care au încercat-o, spun că nu diferă de cel al unei franzele obișnuite.

”Această făină proteică provenită de la insecte nu prea are gust, gustul pe care îl simțim noi e adăugat de alte alimente sau arome. Insectele în general sunt considerate alimente alternative pentru hrana obișnuită. Ele nu sunt luate din natură, ci sunt crescute în ferme de insecte.”, a explicat Elena Iorga, Muzeul Antipa.

Greierele de casă va putea fi găsit în magazine sub formă congelată, uscată sau de pudră. Nutriționiștii susțin că că insectele au un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?