Data publicării:
Grefierii amenință cu grevă în cazul eșuării negocierilor
Grefierii ar putea intra în grevă dacă nu există o înțelegere în urma negocierilor cu Guvernul.
Guvernul României este fie incompetent, fie nu are oameni pregătiţi să discute problemele profesiunii grefierilor iar eşuarea negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Muncă ar deschide calea legală pentru grevă, a declarat vineri, preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, Cătălin Trăistaru, la finalul protestului organizat în faţa sediului Guvernului.
Reacţia liderului de sindicat a survenit după ce delegaţia protestatarilor a aşteptat în zadar, aproape o oră, în interiorul clădirii Palatului Victoria, să discute cu reprezentanţii Guvernului despre nemulţumirile grefierilor.
"Concluziile la finalul protestului de astăzi sunt că nu a fost nimeni dispus în Guvernul României să poarte dialog cu noi, deşi reprezentanţii Guvernului au spus că sunt deschişi la dialog social cu toate organizaţiile sindicale. Delegaţia care s-a prezentat din partea noastră a fost ţinută efectiv în hol, cu motivarea că nu este nimeni competent să le preia şi să discute aceste probleme ale noastre, deci de aici tragem concluzia că avem un Guvern incompetent, sau care nu are oameni pregătiţi să discute şi să dezbată probleme ale categoriei noastre sociale. Guvernul cu siguranţă ştia că noi vom protesta azi. Au zis că nu este nimeni competent şi în măsură să discute problemele noastre în cadrul Guvernului. Probabil erau deja în concediu de odihnă alături de Toader sau plecaţi la Bruxelles alături de Dăncilă", a afirmat liderul sindicaliştilor grefieri.
"Va trebui să facem revenire"
Acesta a avertizat că grefierii se pregătesc pentru declanşarea procedurilor legale de intrare în grevă.
"După cum am prezentat şi în calendarul formelor noastre de protest, noi am demarat şi am iniţiat negocierea Contractului Colectiv de Muncă. În cazul în care această negociere eşuează, se deschide conflictul de muncă, ceea ce ne deschide calea legală la grevă, în condiţiile legii, cu blocarea activităţii. Săptămâna viitoare începe negocierea, avem nişte termene de respectat pe lege, undeva la 15 zile din momentul declanşării, iar cum Bugetul de Stat nu a fost aprobat la momentul la care noi declanşasem, va trebui să facem revenire, pentru că abia pe 15 martie s-a aprobat Bugetul de Stat, şi o să revenim cu o adresă pentru iniţierea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la toţi angajatorii, avem un termen de 15 zile, asta înseamnă că undeva la jumătatea lunii aprilie o să fim în termen, în funcţie de refuz sau de negociere, să declanşăm conflictul de muncă", a adăugat Cătălin Trăistaru.
Au existat grefieri care au refuzat să lucreze ore suplimentare
Acesta a confirmat că pe parcursul acestei săptămâni grefierii au refuzat să lucreze ore suplimentare în instanţe şi parchete.
"Din informaţiile pe care le avem, colegii noştri au părăsit instanţele şi parchetele la sfârşitul programului de lucru. Deci colegii au plecat la finalul orelor stabilite de program. Tot colegii noştri se vor încărca cu munca, pentru că terminarea lucrărilor în programul de lucru de 8 ore nu este posibilă la volumul de lucru pe care îl avem, prin urmare o să înceapă să înregistreze întârzieri, care rostogolindu-se de la o şedinţă de judecată la alta, vor genera aceste blocaje pe care le-am anunţat", a estimat liderul SNGJ Dicasterial.
Citește și: Bruxelles. Se împart fondurile europene. Care sunt prioritățile
Firea, operată, din nou, de urgență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News