Grecii au cedat. Ce se întâmplă cu aeroporturile
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp

Guvernul grec a aprobat concesionarea pe 40 de ani a 14 aeroporturi din Grecia unui consorţiu germano-grec format din companiile Fraport şi Slentel, o divizie a grupului elen Copelouzos, pentru 1,2 miliarde de euro, relatează Capital.gr.

Concesiunea, primul acord de privatizare convenit de guvernul partidului Syriza, se referă la aeroporturile Salonic, Aktio, Chania (Creta), Kavala, Kefalonia, Kerkyra (Corfu), Zakynthos, precum şi cele din Rodos, Kos, Myconos, Mytilene, Samos, Santorini şi Skiathos.

În 2013 aceste aeroporturi au servit 19,1 milioane de pasageri.

Acordul de concesiune se referă la operarea, întreţinerea, administrarea şi extinderea a 14 aeroporturi regionale până în 2055. În 2013 aceste aeroporturi au servit 19,1 milioane de pasageri.Fraport va deţine paticipaţia majoritară la consorţiul cu Slentel.

Citește și: Decizie majoră în Parlamentul Greciei, după o noapte de negocieri

Cele două companii vor plăti o singură dată suma de 1,2 miliarde de euro şi anual 22,9 milioane de euro pentru a opera aeroporturile pe o perioada de 40 de ani, cu posibilitatea extinderii pe încă zece ani.

Fraport este o companie germană de transport care operează, printre altele, aeroportul din Frankfurt. Grupul elen Copelouzos are afaceri în sectorul energetic.

Consorţiul şi-a asumat investiţii de 1,4 miliarde de euro, din care 330 milioane de euro în primii patru ani. Trecerea aeroporturilor în concesiune privată va crea, potrivit estimărilor, 1.450 de locuri de muncă directe şi 15.000 de locuri de muncă indirecte.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seară, cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, care trebuie să adopte o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar, pentru a obţine ajutorul de 86 de miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel