Grecia şi Cipru condamnă "forările ilegale" ale Turciei în estul Mării Mediterane, îndeamnă la negocieri
Liderii grec şi cipriot au condamnat marţi, la Atena, "forările ilegale" ale Turciei în estul Mării Mediterane şi au îndemnat din nou la negocieri pentru a soluţiona problema cronică a divizării insulei Cipru, informează AFP.
"Cei doi lideri şi-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la activităţile ilegale ale Turciei în apele teritoriale cipriote (...)", anunţă un comunicat al biroului de presă al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, publicat la finalul discuţiilor sale cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.
Ei şi-au exprimat de asemenea "dorinţa fără rezerve de a relansa negocierile importante pentru o soluţie viabilă la problema cipriotă", potrivit acestui text.
Turcia sfidează în mod constant avertismentele UE şi SUA care cer oprirea operaţiunilor de forare în apele teritoriale ale Ciprului, membră a UE.
Descoperirea în ultimii ani a unor gigantice zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a stârnit "apetitul" Ankarei şi Nicosiei, declanşând un conflict între aceste două ţări.
Ankara, care a trimis deja mai multe nave de foraj protejate de armată, estimează că resursele ar trebui să fie împărţite în mod echitabil între cele două ţări. Cipru respinge în mod categoric această ipoteză, considerând-o "inacceptabilă".
Insula Ciprului este divizată în două după invadarea a circa o treime în nordul insulei de către armata turcă, în 1974, după o lovitură de stat pusă la cale de junta militarilor la acea dată în Grecia şi menită să anexeze insula Greciei.
La începutul lui august, Nicos Anastasiades şi liderul turco-cipriot Mustafa Akinci s-au întâlnit în complexul ONU situat la Nicosia, într-o zonă-tampon, în încercarea de a relansa negocierile asupra reunificării insulei, negocieri care se află într-un punct mort din 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News