GRECIA REZULTATE REFERENDUM - EXIT POLL. Ce au decis grecii (5 iulie)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Grecii au decis duminică, 5 iulie, dacă acceptă măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali sau dacă zic “NU” Europei.

VEZI ȘI: Italia se delimitează de Grecia înainte de referendum: "Nu mai suntem tovarăşi de suferinţă"


UPDATE 13: 11 Alexis Tsipras și președintele Greciei au vorbit la telefon cu Francois Hollande într-o pauză a discuțiilor dintre liderii politici de la Atena.

UPDATE 12: 02 Grecia nu poate suporta și mai multă austeritate pentru că ar micșora șansele unei reveniri economice. Aceasta este concluzia lui Juan Pablo Bohoslavsky, expert independent pentru datorii al ONU.

UPDATE 11: 05 Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei săptămâni, în urma votului negativ de la referendumul din Grecia.

UPDATE 10: 00  Aproximativ 5.000 de greci au sărbătorit în noaptea de duminică spre luni, la Atena, rezultatul referendumului prin care au fost respinse măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali ai Greciei.

UPDATE 09: 00 Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia. Click AICI pentru a vedea cum și-a motivat gestul.

UPDATE: 07:55 După numărarea a 95% din buletinele de vot, rezultatele arată un procent de 61,31% din voturi pentru 'Nu', în vreme ce pentru pentru 'Da' au votat 38,69% dintre eleni.

UPDATE 23: 40 Liderul opoziției din Grecia, Antonis Samaras, fostul prim-ministru al țării și-a anunțat demisia de la vârful partidului Noua Democrație, în urma răspunsului grecilor împotriva acordului propus de Europa.

UPDATE 22: 55 Tinerii greci au votat masiv împotriva unor noi măsuri de austeritate. 67% dintre ei au votat "NU", în timp ce persoanele în vârstă au mers mai degrabă pe varianta "DA".

UPDATE 22: 10 După numărarea a jumătate din buletinele de vot la referendumul convocat de Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali, rezultatele arată un procent de 61,21% din voturi pentru "NU", împotriva acestor propuneri, pentru "DA" votând numai 38,94 %

UPDATE 21: 50 Rezultate oficiale parțiale după numărarea a 41,69% din voturi arată astfel: 61,09% dintre greci au votat "NU", în timp ce 38,91% au votat DA la referendum.

UPDATE 21: 29 Guvernul grec anunță reluarea imediată a demersurilor pentru încheierea unui acord cu creditorii internaționali. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, a spus că inițiativele pentru încheierea unui acord între Grecia și creditorii internaționali se vor intensifica încă de duminică seara.

VEZI ȘI: România, la fel ca Grecia. Guvernatorul BNR povestește cum a intrat Ceaușescu în "default"


UPDATE 21: 00 Grecii au ieșit în stradă la Atena pentru a sărbători rezultatul votului.

(w670)

UPDATE 20: 30  Primele rezultate oficiale parțiale ale referendumului (22,92% din voturi) arată că grecii au spus "NU" reformelor impuse de creditorii internaționali. 60,51 % dintre greci au votat "NU", iar 39,49 % au votat "DA".

UPDATE 20: 15 Primele rezultate oficiale ale votului de la referendumul din Grecia arată că 59,9% dintre greci au votat "NU". S-a luat în calcul un număr relativ mic de buletine de vot, transmite Realitatea TV.

UPDATE 19:49 Prezența la urne a depășit nivelul de 40%, motiv pentru care referendumul va fi validat, a anunțat Ministerul de Interne de la Atena.

UPDATE 19:44 Primele rezultate oficiale ale referendumului sunt așteptate la ora 21.00.

UPDATE 19.07: GRECII RESPING ACORDUL PROPUS DE TROICĂ. EXIT POLL: 52% DINTRE GRECI AU VOTAT "NU", ÎN TIMP CE 48% DINTRE VOTANȚI SE PARE CĂ AR ACCEPTA REFORMELE PROPUSE.

REZULTATE REFERENDUM GRECIA: Urnele s-au închis la ora 19.00 la referendumul din Grecia. Potrivit unui prim EXIT POLL prezentat în presa greacă, 52% dintre greci au spus "NU" austerității. Rezultatul înseamnă o victorie pentru Guvernul condus de Alexis Tsipras, însă complică negocierile dintre Grecia și partenerii internaționali.

VEZI ȘI:  Merkel-Hollande, întâlnire de urgență după referendumul din Grecia

ȘTIREA INIȚIALĂ:

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate.

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Grecii au avut de ales între creditori, cu noile măsuri de austeritate ce ar urma să fie impuse în ţară, și un drum ce ar echivala cu ieşirea din Zona Euro a Uniunii Europene. 

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Iată întrebarea care a apărut pe buletinele de vot la referendumul de duminică, 5 iulie 2015: "Ar trebui ca propunerea care a fost înaintată de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, la reuniunea Eurogroup din 25 iunie 2015, şi care constă din două părţi care împreună constituie propunerea completă, să fie acceptată?".

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminică, după ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internaționali ai Greciei, că "nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini".

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. "Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni", a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

CITEȘTE ȘI: Băsescu, DECLARAȚII DURE: Acest aventurier ar trebui să plece din fruntea guvernului

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Alexis Tsipras a insistat că "astăzi poporul grec trimite un mesaj cum că și-a luat destinul în propriile mâini, că democrația învinge teama, hotărârea învinge propaganda fricii". Într-o circumscripție electorală plină până la refuz de camere de luat vederi și în aplauzele concetățenilor, Tsipras — îmbrăcat cu o cămașă albă și pantaloni gri — a lansat un mesaj și Uniunii Europene, afirmând că votul de duminică reprezintă "un mesaj al hotărârii nu doar de a rămâne în Europa, ci și de a trăi cu demnitate în Europa".

VEZI ȘI: Valentin Stan: Ce se va întâmpla cu Grecia după referendum și care va fi soarta lui Alexis Tsipras - Exclusiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel