Grecia refuză să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei, pentru că are nevoie de ele în cazul unei invazii turcești
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels/Grecia refuză să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei, pentru că are nevoie de ele în cazul unei invazii turcești
Foto: Pexels/Grecia refuză să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei, pentru că are nevoie de ele în cazul unei invazii turcești
Grecia a anunțat că nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei.

Grecia nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei din cauza tensiunilor cu Turcia, a declarat marţi prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis, în cursul unei vizite în Japonia, au relatat televiziunea de stat elenă ERT şi media din Japonia, preluate de DPA.

'Nu vom trimite (tancuri) Leopard-2 din simplul motiv că ele sunt absolut necesare pentru strategia noastră de apărare', a spus Mitsotakis.

Relaţiile dintre Grecia şi Turcia traversează o fază foarte tensionată din cauza disputei legate de drepturile de suveranitate în estul Mediteranei.

Grecia are în dotare mai multe tancuri Leopard decât orice altă ţară din Europa: în jur de 350 Leopard-2 şi 500 Leopard-1.

Cu toate acestea, guvernul de la Atena nu este interesat să renunţe ele, simţându-se ameninţat de statul vecin Turcia, aliat în cadrul NATO, adaugă DPA.

Luna trecută, Erdogan avertiza Grecia asupra faptului că un atac cu rachete asupra Atenei nu este exclus.

”Dacă nu rămâi calm, o țară precum Turcia nu va fi un spectator”, amenința președintele Turciei.

”Acum am început să facem propriile noastre rachete”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui discurs ținut la Samsun, în nordul Turciei. ”Desigur, această producție îi sperie pe greci. Când spui Tayfun, grecul se sperie și va spune: ”Va lovi Atena”. Bineînțeles că acest lucru ar fi posibil.”, a mai spus acesta.

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia. Racheta, care a fost lansată ca test în octombrie peste Marea Neagră și a lovit o țintă la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, are o rază de acțiune mai mult decât dublă față de rachetele actuale din arsenalul Turciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel