Grăsime albă vs. grăsime brună. Bilic: Chiar ajută la slăbit!
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este diferența dintre grăsimea albă și cea brună și care este cea care ne ajută să slăbim.
"Nu ne place grăsimea. Nici în farfurie, nici pe siluetă. Însă nu toată grăsimea e la fel. Organismul uman are 2 tipuri de grăsime: grăsime albă și grăsime brună, cu structură și funcții diferite.
Grăsimea albă este compusă din celule specializate numite adipocite. Rolul lor? Să transforme caloriile provenite din mâncare în grăsime de rezervă. Țesutul adipos alb este cea mai importantă rezervă de energie a organismului - 10-25% din greutatea unui adult este reprezentată de grăsime. Adipocitele albe stochează excesul de calorii sub formă de trigliceride când mâncăm prea mult. Și tot ele furnizează energie sub formă de acizi grași când suntem la cură de slăbire.
Grăsimea brună este compusă tot din adipocite, doar că rolul lor nu este să depoziteze grăsimea, ci să producă căldură. Țesutul adipos brun ne apără de frig, este mai bine vascularizat și are o activitate metabolică intensă față de grăsimea albă.
Și la nivel anatomic există diferențe: adipocitele albe sunt formate dintr-o vacuolă lipidică unică și câteva mitocondrii, iar adipocitele brune conțin vacuole lipidice mici și multe mitocondrii. Ori mitocondria este organul celular responsabil de arderea caloriilor și de transformarea grăsimilor în căldură.
Concluzia?
Grăsimea albă stochează energia și predispune la obezitate, în timp ce grăsimea brună eliberează energia și ajută la slăbit. Cum facem să limităm producția de grăsime albă și să o creștem pe cea de grăsime brună? Din păcate nu depinde de voința noastră, diferențierea celulelor adipoase este determinată genetic.
De reținut că țesutul adipos brun e mai bine reprezentat la tineri față de adulți și la bărbați față de femei. Țesut adipos brun au cei care trăiesc în condiții de frig și persoanele care practică o activitate fizică regulată.
O soluție pentru tratamentul obezității ar fi stimularea adipocitelor brune, accelerarea metabolismului și creșterea arderilor prin termogeneză. S-a demonstrat că sportul este cea mai bună metodă prin care limităm dezvoltarea de țesut adipos alb, iar expunerea la frig produce o activare a adipocitelor brune. Deci mișcarea în aer liber, mai ales în sezonul rece, chiar ajută la slăbit!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Citește și:
De ce nu reușești să slăbeşti. Trei greșeli majore
Greşelile specifice persoanelor care doresc să slăbească sunt: renunţarea la fructe şi legume, la cereale şi înfometarea.
Potrivit unui expert în nutriţie, prima greşeală ar fi consumul insuficient de fructe şi legume. De altfel, cei care doresc să slăbească ar trebui să consume multe legume şi fructe. În acelaşi timp, fructele pot fi consumate şi ca gustări. Abundenţa de vitamine, minerale şi fibre denotă beneficiile consumului lor şi stimulează la pierderea în greutate, scrie Rador, citând Rosbalt.
De asemenea, nu ar trebui excluse din meniu cerealele slabe, care ne ajută să pierdem mult în greutate. În ceea ce priveşte utilitatea cerealelor slabe, acestea sunt pe locul doi, după legume şi fructe. În acelaşi timp, o altă greşeală este renunţarea la alimente bogate în fibre şi glucoză şi înlocuirea produselor din cereale cu produsele dulci.
Înfometarea este a treia greşeală comisă de mulţi, atunci când îşi propun să slăbească. Înfometarea ajută la încetinirea metabolismului, în urma căruia organismul începe să economisească energie, dar greutatea lui nu scade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News