Grașii vor plăti mai mult pentru biletele de avion
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
pasageri_supraponderali
pasageri_supraponderali

A fost lansat un proiect conform căruia persoanele supraponderale ar trebui să plătească mai mult decât cele cu o masă corporală "normală" atunci când călătoresc cu avionul. Explicaţia iniţiatorului, un profesor norvegian, este că pasagerii supraponderali determină un consum mai mare de combustibil.

Autor: Laura Galescu

Greutatea şi spaţiul ocupat ar trebui luate în considerare atunci când companiile aeriene stabilesc preţul biletelor de avion, întrucât un pasager supraponderal înseamnă un consum mai mare de combustibil, se arată într-un studiu efectuat de dr. Bharat Bhatta şi publicat în Journal of Revenue and Pricing Management Publication. Companiile aeriene privesc însă cu scepticism propunerea profesorului norvegian, întrucât ar putea fi acuzate de discriminare.

"Pentru companiile aeriene, orice kilogram în plus înseamnă un consum mai mare de combustibil, iar acest lucru duce pe de o parte la costuri mai ridicate şi la creşterea emisiilor de dioxid de carbon şi, implicit, a taxelor. Din moment ce companiile aeriene se confruntă cu destule dificultăţi financiare, poate ar trebui să ia în calcul folosirea de cântare la check-in", a comentat şi editorul Journal of Revenue and Pricing Management, Dr. Ian Yeoman.

Dr. Bhatta susţine că preţul ar putea fi unul fix pentru un anumit număr de kilograme, astfel încât, spre exemplu, un pasager care cântăreşte 60 de kilograme să plătească pentru un bilet de două ori mai puţin decât unul care cântăreşte 120 de kilograme.

O altă variantă ar fi stabilirea unui preţ de bază pentru un bilet, iar persoanele care depăşesc greutatea medie să plătească mai mult, iar cele care sunt mai uşoare decât greutatea medie să beneficieze de reducere.

Propunerile au scandalizat sau pur și simplu nu au fost acceptate. Spre exemplu, Bob Atkinson, de la TravelSupermarket.com s-a întrebat, ironic, dacă pasagerii care reuşesc să slăbească între momentul în care cumpără biletul de avion şi cel al sosirii la aeroport vor beneficia şi ei de discount. "Clienţii plătesc deja pentru bagaje, iar să-i faci să plătească şi pentru kilogramele în plus este deja de prost gust", a declarat Atkinson.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel