Gorbaciov, cu bune și cu rele. Politologul Eugen Gabor: „Destrămarea regimurilor autoritare din zona noastră i se datorează” VIDEO
Eugen Gabor, politolog, redactor al revistei BCU Carol I - De Spiritu et Anima și cadru didactic asociat la SNSPA, a prezentat în cadrul emisiunii De Ce Citim, cartea „Amintiri. Viața mea înainte și după perestroika”, avândul ca autor pe Mihai Gorbaciov.
„Este interesant la Gorbaciov că a publicat două volume de memorii. Primul volum a apărut în 1996, la destul de puțin timp după destrămarea URSS și se părea că și-a spus ultimul cuvânt. Apoi, a apărut această nouă carte, care nu este una de memorii în adevăratul sens al cuvântului, dar este autobiografică. În limba română titlul este: „Amintiri. Viața mea înainte și după perestroika”, iar în limba rusă traducerea mot a mot a titlului este: „Singur cu mine însumi”. Nu este vorba despre singurătatea lui Gorbaciov cauzată de pierderea puterii, ci despre cea cauzată de moartea soției. În 1999, în septembrie, moare soția lui, Raisa, după un cancer de sânge, galopant. În cazul lui scrisul are oarecum efect terapeutic. El depășește mai ușor trauma provocată de pierderea soției, scriind și publicând această carte care mi s-a părut chiar interesantă. Sunt o grămadă de detalii acolo care îți sar în ochi. Gorbaciov s-a născut în 1931 într-o familie de țărani din Caucazul de Nord, a trecut prin marea foamete a acelei perioade, își aduce aminte cum, copil mic fiind, unchiul lui fierbea broaște într-un cazan. Asta era una din ultimele resurse de hrană. Era o modalitate de a asigura supraviețuirea familiei.” a subliniat politologul.
Mâncatul de broaște, arc peste timp în viața lui Gorbaciov
„Spune în carte că peste 43 de ani, în 1976, când era Prim Secretar în regiunea Stavropol, a călătorit cu soția la Paris și au mâncat și acolo broască sau pui de baltă, cum se mai spune, și s-a făcut un arc peste timp. În 1933 puiul de baltă era ultima resursă, iar acum îl găsea ca delicatesă. Și aș fi vrut să subliniez pe scurt un lucru. Nu vreau să se înțeleagă că aș prezenta sistemul sovietic într-o lumină pozitivă, pentru că sistemul sovietic a avut oribilul episod stalinist, a fost unul liberticid și înainte și după Stalin, dar vedem că în anumite contexte funcționa acolo un ascensor social și copilul acesta dintr-o familie săracă, din Caucazul de Nord, a ajuns liderul unei superputeri mondiale.” a mai adăugat Gabor.
„Gorbaciov, rol foarte important în destrămarea autoritarismelor din regiunea noastră”
„Cred că aceasta este provocarea pentru social-democrație și astăzi, să asiguri funcționalitatea unor ascensoare sociale în condițiile menținerii libertății. Să ai o respectare a drepturilor politice, civile, dar în același timp să oferi și drepturi sociale, pentru că fără drepturi sociale, drepturile politice și civile își pierd din valoare. Sunt multe alte lucruri interesante de descoperit în cartea lui Gorbaciov. Vorbește despre relația cu François Mitterrand, despre relația cu Reagan, vorbește foarte mult de Boris Elțîn, bineînțeles că el scrie dintr-o perspectivă subiectivă, spune că Elțîn e principalul vinovat pentru destrămarea URSS, spune că a fost susținut Boris Elțîn de președintele Bush Sr. Și de aripa conservatoare a Partidului Republican. Sunt tot felul de elemente interesante. Consideră că Perestroika a făcut parte din cel de-al treilea val al democratizării, descris de Huntington, val care a pornit în anii 70, în Portugalia, Spania, Grecia, deci inclusiv în cele două țări analizate în lucrarea mea și val care a cuprins la finalul anilor 80 și regiunea noastră. Este o carte interesantă și cred eu că merită să o citim. Mulți spun că esențial pentru sfârșitul Războiului Rece a fost Ronald Reagan, premierul britanic Thatcher și omit să evidențieze importanța lui Mihai Gorbaciov. Uneori consecințele acțiunilor neintenționate a lui Gorbaciov au contat, dar cert este că el a avut un rol foarte important în destrămarea autoritarismelor din regiunea noastră.” a conchis Eugen Gabor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News