Gorbaciov a murit. Avertismentul care putea să-i schimbe destinul lui Ceaușescu a fost dat chiar de liderul URSS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Mihail Gorbaciov a murit. Istoria arată că ne leagă multe de liderul URSS.

Cu doi ani înainte de Revoluție, Mihail Gorbaciov l-a avertizat pe Nicolae Ceușescu cu privire la evenimentele care urmau să aibă loc, susține fostul ofițer de securitate, generalul Andrei Eugen Cristea.

Mihail Gorbaciov i-a spus lui Nicolea Ceaușescu, în prima vizită pe care a efectuat-o în România, în anul 1987, să-și dea demisia din toate funcțiile. 

Fostul ofițer de securitate, Andrei Eugen Cristea, a povestit pentru DC NEWS că Mihail Gorbaciov i-a spus lui Ceaușescu, în toate cele trei întâlniri, să renunțe la putere. Ceea ce înseamnă că Revoluția ar fi putut fi pregătită cu câțiva ani înainte de 1989.

"Am avut ocazia să văd în 1987 niște transformări în domeniul politicii comuniste, coordonate de Moscova (...) Atât în prima seară, a primei vizite făcute în România (vizita lui Mihail Gorbaciov n.r), cât și vizita făcută în 1988 și cea din 1989. La orele 21.00, Nicolae Ceaușescu împreună cu soția lui au oferit o masă în cinstea lui Gorbaciov. La această masă au participat doar cei doi președinție și întâlnirile lor. Aceste întâlniri au fost importante. După jumătate de oră de la primire, Gorbaciov i-a spus-o foarte clar lui Ceaușescu. Era pentru prima dată când se spunea, nu în fața celorlalți, ci între el și gazdă. I-a spus să-și dea demisia din toate posturile pe care le ocupă, inclusiv soția.

Când Gorbaciov a pus o asemenea temă în joc el avea pregătit înlocuitor? Sigur că da. Nu a fost o chestiune întâmplătoare", ne-a spus generalul Cristea.

A murit Mihail Gorbaciov, scrie Agenția TASS, care citează informațiile de la spitalul unde acesta se afla. Acesta avea vârsta de 92 de ani

Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Preocupat de noul Război Rece

Cea mai importantă moştenire a lui Gorbi, aşa cum era el cunoscut în Occident, este faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi, prin urmare, Războiului Rece, scrie EFE. Din acest motiv, potrivit secretarului său, Gorbaciov era în prezent îngrijorat de o posibilă revenire la antagonismul între Rusia, succesorul modern al defunctei URSS, şi Occident, şi profita de orice intervenţie pentru a insista ca marile puteri să renunţe la armamentul nuclear.

Tensiunile cu privire la o posibilă expirare a ultimului tratat privind reducerea armelor nucleare strategice între Moscova şi Washington, START, l-a făcut să se teamă de ceea ce era mai rău.

Îngrijorarea există, însă Gorbaciov a avut mereu încredere că se poate evita o nouă cursă a înarmărilor şi un nou Război Rece, explica Palajcenko, care l-a însoţit la toate summiturile la care Gorbaciov a participat alături de omologul american Ronald Reagan. Palajcenko insista că Gorbaciov era un om politic realist care, în orice situaţie, încearca mereu să găsească o a treia cale pentru a soluţiona o problemă şi pentru a reduce tensiunile. Vezi mai multe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel