Data publicării:
Gonartroza, din ce în ce mai prezentă la tineri. Dr. Răzvan Dragomir: Anumite sporturi, dar şi greutatea, ne expun la riscuri
Dr. Răzvan Dragomir, de la Spitalul Clinic Sanador, trage un semnal de alarmă privind gonartroza şi a faptului că se dezvoltă din ce în ce mai mult la tineri.
"Durerea de genunchi este un simptom destul de frecvent. Peste 10% din pacienţii trecuţi de 60 de ani dezvoltă artroză, dar în prezent, din păcate, gonartroza afectează persoane din ce în ce mai tinere, persoane de vârstă mijlocie, 45+. În proporţie de peste 40% la femeile peste 40 de ani întâlnim afecţiuni de uzură a cartilajului, dar în stării incipiente.
Afectează sexul feminin într-o proporţie mai mare, pentru că se face legătura cu o tulburare metabolică. După menopauză, apar nişte modificări care influenţează metabolismul multor ţesuturi, inclusiv al cartilajelor. În anumite situaţii, acest cartilaj se deteriorează mai repede", a declarat medicul Răzvan Dragomir, de la Sanador.
Tinerii, din ce în ce mai afectaţi
"Dar are legătură cu greutatea? E sportul un factor favorizant? Se recomandă mişcare cât mai multă?", a întrebat Val Vâlcu.
"Principalele cauze ale gonartrozei la tineri este incidenţa tot mai crescută a obezităţii la tineri. O sarcină în plus aplicată cartilajului de la o vârstă tânără duce la uzura mecanică a acestuia mai devreme. Activităţile sportive şi, mai cu seamă, sporturile care implică contact la nivelul genunchiului, baschet, handbal, sărituri, schi, sunt sporturi din ce în ce mai populare, dar ne expunem unor riscuri de a ne afecta anumite structuri care protejează cartilajul articular şi acestea pot conduce la dezvoltarea artrozei mai repede", a mai spus medicul.
"La ce vârstă apar efectele nedorite?, a mai întrebat Vâlcu.
"Nu e o regulă, nu e o anumită vârstă la care poate să apară. Articulaţia genunchiului e complexă. Genunchiul e format din două oase, femurul şi tibia, ele sunt legate de ligamente, care ţin articulaţia stabilă. Avem patru ligamente, două colaterale, iar în centrul genunchiului ligamentele încrucişate. Aceste ligamente asigură stabilitatea articulaţiei", a punctat Răzvan Dragomir.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Dr. Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, este invitatul zilei de la interviurile DC Medical și DC News. Medicul Răzvan Dragomir ne-a vorbit despre afecțiunile genunchilor, despre gonartroză, ruptura de menisc și protezele pentru genunchi.
Printre subiectele de discuție s-au numărat:
- cauzele gonartrozei, boala care afectează tot mai multe femei și tineri
- cât de dăunătoare sunt obezitatea și sedentarismul pentru articulații
- din ce sunt formate genunchiul și articulația
- ruptura de menisc
- protezele de genunchi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News