Data publicării:
Gogoși pufoase și pline de aromă. Rețeta tradițională. Se prepară foarte ușor!
Ai poftă de niște gogoși pufoase, aromate, ca în copilărie? Iată rețeta tradițională.
Ingrediente
- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 50 g unt topit
- 40 g zahăr
- 10 g drojdie uscată
- 2 ouă
- 1 gălbenuş
- esenţa de vanilie (opţional)
- coaja rasă de lămâie
- coaja rasă de portocală
- un vârf linguriţă sare
Cum se prepară
Într-un bol se pun laptele călduţ, zahărul şi drojdia uscată. Se amestecă bine cu un tel (sau lingură) până când zahărul s-a topit şi drojdia s-a dizolvat. Se lasă 10 minute. Când a început să facă spumă deasupra (semn că drojdia intră în acţiune), se adaugă ouăle + gălbenuşul (bătute puţin cu o furculiţă) untul topit şi răcit, coaja de lămâie, scrie pofta-buna.com. Se amestecă puţin apoi se adaugă făina cernută. Se omogenizează totul cu o lingură cam 10 - 15minute (aluatul o să fie lipicios, aşa şi trebuie, nu se mai adaugă făină). Se acoperă bolul cu folie şi se lasă la dospit 40 de minute la loc cald.
Între timp, se taie hârtie de copt bucăţi pătrate şi se ung cu ulei. După ce aluatul a crescut, se ung mâinile cu ulei (aluatul o să fie lipicios) şi se formează bile cât de mari doreşte fiecare, se pun pe hârtiile de copt şi se aplatizează puţin. Se lasă la dospit 20 de minute. Într-o tigaie, se pune ulei să se încălzească şi se pun gogoşile uşor până se dezlipesc de pe hârtie, se prăjesc la foc potrivit întorcându-le mereu de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc. Se scot pe hârtie de bucătărie să se absoarbă excesul de ulei. Se pudrează cu zahăr când s-au răcit puţin.
BONUS: Zabaione, desert italienesc
Ingrediente
- 4 gălbenușuri
- 4 linguri de zahăr pudră
- 4 linguri de vin de Porto (Marsala, Moscato d'Asti)
Cum se prepară
Zabaione sau zabaglione, sabayon, sambaione este un desert pentru adulți cu origini italienești din secolul 15. Acest desert cremă are la bază gălbenuș de ou, zahăr și vin dulce, potrivit retete.unica.ro.
Într-un bol amestecăm gălbenușurile cu zahărul. Se continuă amestecarea până ce zahărul se dizolvă. Se adaugă vinul și se continuă amestecarea. Amestecul de Zabaione se transferă într-un bol sau cratiță care va fi pus deasupra unui alt vas ce conține apă și care se află pe foc (procedeul de bain-marie). Zabaione se amestecă constant, având grijă să nu ajungă la fierbere. Pentru a obține o crema zabaglione fină se va amesteca non-stop până se va îngroșa. Crema zabaione se tornă în pahare și se poate consuma caldă sau rece (după câteva ore la frigider). Se savurează alături de pișcoturi. Acest desert trebuie consumat cât mai repede datorită conținutului de ouă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News