Gogoșile poloneze sau paczki sunt un desert perfect atunci când ți-e poftă de dulce sau când ai musafiri. Pufoase, fragede și umplute cu gem sau ciocolată, gogoșile poloneze sunt ușor de făcut.
Gogoși poloneze, Ingrediente (pentru 16 gogoși)
- 250 grame făină
- 120 ml lapte călduț
- 30 ml unt topit nesărat
- 30 grame zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 5 grame drojdie
- 2 ouă
- Un praf de sare
- Ulei pentru prăjit
- Gem de fructe sau cremă de ciocolată pentru umplutură
- Zahăr pudră, opțional, pentru ornat gogoșile.
Marele secret al gogoșilor poloneze este aluatul, care trebuie să stea câteva ore la dospit pentru a obține frăgezime și "pufoșenie", dar și laptele care trebuie adăugat călduț în compoziție.
Gogoși poloneze, Mod de preparare
1. Într-un castron, amestecă ouăle, untul, laptele, zahărul, pliculețele de zahăr vanilat, drojdia și un praf de sare până obți o compoziție omogenă.
2. Adaugă făina și frământă bine cu mâinile sau cu ajutorul mixerului. Aluatul e gata când e moale și nu se lipește de pereții vasului sau de degete.
3. Pudrează masa de lucru cu puțină făină și frământă ușor aluatul, apoi pune-l într-un castron în care ai dat câteva pufuri de ulei.
4. Toarnă câteva picături de ulei și peste aluat ca să nu se usuce, apoi acoperă vasul cu folie de plastic sau un prosop curat și lasă-l la cald câteva ore, timp în care aluatul își va dubla volumul.
5. Întinde aluatul cu un sucitor cât să aibă puțin peste 0,5 centimetri grosime. Taie forma de gogoși cu gura unui pahar rotund, mai mic sau mai mare, în funcție de cum vrei să fie gogoșile.
6. Pune aluatul în formă de gogoși pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le încă 30 de minute la dospit, eventual deasupra cuptorului pornit, ca să-și dubleze volumul.
7. Umple o tigaie cu ulei de floarea-soarelui, cât să acopere gogoșile (minimum 500 ml de ulei).
8. Lasă uleiul să se încingă bine, apoi pune gogoșile la prăjit, câte 5-6 pe tură. Acestea nu se lasă mult timp în ulei, pentru că se prăjesc repede. Trebuie să capete o culoare aurie pe ambele părți.
9. Scoate gogoșile prăjite pe un platou pe care ai pus câteva prosoape de hârtie, care absorb excesul de grăsime.
10. Lasă-le să se răcească, apoi umple-le cu dulceață sau cremă de ciocolată, cu ajutorul unui poș cu dui.
11. La final, tăvălește gogoșile prin zahăr pudră, arată rețeta citată de csid.ro.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- De ce scăpăm greu de burtă. Carmen Brumă: Poți să faci un milion de abdomene, nu se va vedea
- Horoscop 6 mai: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Discuții aprinse, în a doua zi de Paști, pentru o zodie. Îți fac rău!
- BANCUL ZILEI: Femeia cu inițiativă
- A doua zi de Paști. Ce trebuie să facă toți credincioșii în Lunea Albă din Săptămâna Luminată
- Horoscop 7 mai: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme cu banii. Ai mare grijă, zilele acestea!
- Horoscop 4-16 mai. Zodia care trebuie să vadă jumătatea plină a paharului. Daniela Simulescu: Evitați aceste discuții la locul de muncă - Video
- Gestul făcut de Regele Charles al III-lea față de România, chiar înainte de încoronare. Camelia Csiki: Asta mi s-a părut senzațional
- Klaus Iohannis, cu avionul de lux în SUA, pentru a-și lua "Oscarul de la Washington". Bogdan Chirieac arată cum puteau fi "salvați niște bani" - Foto
- Horoscop 6-14 mai. Daniela Simulescu evidențiază o zodie care are nevoie de smerenie: Ce vă trebuie mai mult? - Video
- Horoscop 6-12 mai 2024. Mihai Voropchievici: Reușită excepțională pentru o zodie
- Bisericile din Occident, tot mai goale. Preot: Decât să judecăm, am putea lua aminte
- Ce înseamnă credința pentru omul modern. Cuvintele preotului ne liniștesc: Întotdeauna avem această lumină în noi
- Chirieac, despre ceremonia lui Putin: Este un ucigaș căutat și interzis în toate statele civilizate ale lumii