Gitenstein: Eforturile de reformare ale statului, insuficiente
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România

Amabsadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute în special în ultimul an, precizând că este vorba despre măsuri dificile, dar care nu sunt suficiente.

"Sunt foarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute din anul 2000 şi până acum, în special în ultimul an, care s-au făcut plătind un semnificativ preţ politic, însă, reforma legislaţiei, salarizării şi a pensiilor, a Codului Muncii şi a legislaţiei anticorupţie, recrutarea unor poliţişti şi procurori bine pregătiţi şi începerea reformării sistemului judiciar nu sunt de ajuns", a spus Mark Gintenstein, citat de Mediafax.

Ambasadorul a spus că toate aceste măsuri au fost dificile, dar că este bine că au fost luate şi că românii trebuie să fie mândri de aceste realizări.

"Dar ele nu sunt suficiente. Nu este de ajuns să realizaţi aceste reforme pentru a mulţumi vreun birocrat de la Burxelles că aţi respectat condiţiile impuse de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau ar trebui să fiţi acceptaţi în Schengen. Este mult mai important şi durabil să le oferiţi românilor obişnuiţi putere pentru a asigura transparenţă, previzibilitate şi pentru a elimina corupţia. De fapt, poate că oferindu-le putere românilor obişnuiţi şi asigurându-le un viitor mai luminos aţi putea îndeplini mai uşor condiţiile impuse de MCV şi aţi putea intra în Schengen", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a adăugat că, de fapt, ceea ce comunitatea internaţională doreşte să vadă este faptul că hotărârea de reformare vine din interiorul României, şi nu din afara ţării. "Mai presus de orice lege sau reformă, comunitatea internaţională doreşte să vadă că determinarea de a continua reformele vine din interiorul României şi nu este impusă din afară", a spus diplomatul.

El a adăugat că nu se poate gândi la o modalitate mai bună de a demonstra acest lucru, decât prin privatizarea sectorului energetic, prin folosirea "celor mai înalte standarde de guvernanţă corporatistă".

"Prin stimularea pieţei de capital şi prin direcţionarea unui mai mari părţi a bogăţiei şi a puterii către investitorii individuali, le veţi da acestora puterea de a opri abuzurile", a mai spus ambasadorul.

Mark Gintenstein a apreciat că "investitorii individuali, românii obişnuiţi sau reprezentanţii lor, făcând parte din consiliile de administraţie, şi judecaţi după câtă valoare aduc României şi nu după voturile politice pe care le aduc vor putea face mai mult pentru a pune capăt acestor abuzuri decât cei mai buni procurori".

Ambasadorul a mai ţinut să precizeze că nu face aceste sugestii cu un aer de superioritate, precizând că cetăţenii au trecut prin toate aceste fenomene în Statele Unite. "Nouă ne-a luat peste 100 de ani. Să înţelegem că trebuie să facem lucrurile pe care le sugerez aici. (...) Încă există lăcomie şi în America şi facem eforturi să rezolvăm problemele pe care le produce", a declarat Gitenstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel