Gigel Lazăr, expert în prevenirea antidrog, trage un semnal de alarmă în privința drogurilor ilegale. Câți consumatori sunt în România
Gigel Lazăr, expert în prevenirea antidrog, a spus câți consumatori de droguri ilegale sunt în România. Potrivit raportului elaborat de Agenția Națională Antidrog privind prevalența pe grupe de vârste pe segmentul 15-64 ani există 10.6% persoane ce au încercat măcar o dată droguri ilegale, ceea ce înseamnă aproximativ 1.100.000 consumatori ocazionali de droguri.
„Întrucât în spațiul public se lansează tot felul de cifre privind numărul consumatorilor de droguri o să facem precizări cum se interpretează prevalența la consumul de droguri.
15-64 (de) ani: reprezintă 69,7% din populația totală a României conform INS (masculin 7,711,062/feminin 7,784,041) ceea ce înseamnă un total de 15.495.103”, a scris Gigel Lazăr, expert în prevenirea antidrog, pe Facebook.
10.6% persoane ce au încercat măcar o dată droguri ilegale
Gigel Lazăr, expert în prevenirea antidrog, a precizat că, potrivit raportului elaborat de Agenția Națională Antidrog privind prevalența pe grupe de vârste pe segmentul 15-64 ani există 10.6% persoane ce au încercat măcar o dată droguri ilegale.
„Federația Neguvernamentală Antidrog în baza Raportului a exclus din interpretare 4 milioane persoane considerând că sunt plecați din țară. 11.495.103 au apreciat a fi în țară și raportat la procentul de 10.6% din Raport înseamnă cca 1.100.000 consumatori ocazionali de droguri. Lipsa unei politici unitare în materie ne determină să fim îngrijorați dacă doar 10% ajung dependenți (mai ales că discutăm despre o invazie de droguri sintetice în ultimii 3 ani). Asta ar reprezenta 110.000 persoane dependente. Nu discutăm doar de consumatorii de heroină ce au tratament cu metadonă. Discutăm de un sistem integrat consiliere psihologică, tratament, postcură, reinserție cu alte cuvinte de tratament pe termen mediu ce impune și centre terapeutice.
Privim cu mult regret că totul se joacă politic și fără viziune din partea decidenților, fără nici o analiză pe un element previzibil ca evoluție. Fără Agenția Națională Antidrog ce să subsumeze toate componentele de prevenire, evaluare, consiliere, alternative, tratament și prin împărțirea pe bucăți la diferite ministere responsabilități nu se va face altceva decât să vedem haos generalizat”, a mai scris Gigel Lazăr, expert în prevenirea antidrog, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News