Urmărește emisiunea live
Gigantul energetic ExxonMobil dă în judecată UE pentru a bloca taxa excepțională pe energie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Gigantul energetic american ExxonMobil dă în judecată UE în încercarea de a forța blocul să renunțe la noua taxă excepțională pentru companiile petroliere.  

O taxă excepțională este impusă firmelor care au speculat criza energetică. Firmele energetice fac profituri uriașe din petrol și gaze, parțial din cauza preocupărilor legate de aprovizionare ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Dar Exxon acuză Bruxelles-ul că și-a depășit autoritatea legală, numind măsura „contraproductivă”. ExxonMobil a raportat un profit trimestrial de aproape 20 de miliarde de dolari în octombrie, scrie BBC.

În septembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat planul ca marile companii de petrol, gaze și cărbune să plătească o „contribuție de criză” pentru profiturile exorbitante din 2022.

A fost anunțat un impozit de 33% pe profiturile din acest an, care au fost cu peste 20% mai mari decât media celor trei ani anteriori.

Dar Exxon susține că taxa descurajează investițiile și subminează încrederea investitorilor, într-o contestație depusă la Tribunalul UE din Luxemburg.

„Dacă investim aici depinde în primul rând de cât de atractivă și competitivă va fi Europa la nivel global”, a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton, agenției de presă Reuters.

Într-o întâlnire cu investitorii la începutul acestei luni, directorul financiar al ExxonMobil a estimat că taxa UE ar costa grupul „peste 2 miliarde de dolari”.

Comisia Europeană a declarat că „ia act” de cererea juridică a Exxon și a spus că „acum va reveni Tribunalului să se pronunțe asupra acestui caz”, a informat Financial Times.

UE încearcă în mare măsură să se îndepărteze de energia rusă, dar asta a făcut-o să caute surse alternative, mai scumpe.

Miniștrii UE estimează că pot strânge 140 de miliarde de euro din taxele aplicate producătorilor și furnizorilor de energie electrică care realizează profituri mai mari decât de obicei din cererea actuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel