Data actualizării:
Data publicării:

Ghicește ce se află în una dintre pozele discutate în emisiunea „Nod în papură”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Val Vâlcu și Alfred Bulai au discutat o serie de poze realizate în Viena, capitala Austriei, în ultima ediție a emisiunii „Nod în papură”.

„Îți arată o operă de artă... Nu, nu este, este un coș de termocentrală! L-au îmbrăcat frumos, arată de departe a operă de artă”, a comentat Vâlcu la adresa imaginii.

„Asta înseamnă să ai designeri și un concept de a înfrumuseța orașul chiar când e vorba de o chestie strict utilitară și tehnică”, a fost răspunsul lui Bulai.

„M-am dus special să pozez coșul ăsta, se vedea de la mare distanță, și mă gândeam la Petromidia. Ce frumos e când iese omul pe plajă, la Mamaia, a plătit și o căciulă de bani la hotelurile acelea super scumpe... și vede un peisaj industrial, frumos!”, a adăugat jurnalistul.

Ca turist în România vezi kilometri întregi de fabrici abandonate

 

„Eu râd de chestia asta, mergi prin țară prin multe zone... mergi câteodată kilometri pe lângă epavele fostelor centre industriale și-i auzi pe oameni cum zic că dezvoltăm turismul, că e frumoasă România. Poate cel mult faci turism de aventură, îi faci să meargă prin ruinele fabricii, sunt unele pe kilometri întregi. Sunt părăsite, nici nu vreau să știu ce-o fi prin înăuntru.

Adu-ți aminte de Călărași, era singurul oraș din România în care intrarea era prin interiorul unui combinat. Pe vremuri încă funcționa combinatul, iar șoseaua era flancată de el”, a mai spus Bulai.

Alfred Bulai: "Sistemul din România este gândit să producă șpagă"

 

"Fie vorba între noi, știm că o parte importantă a corupției, în România, este obținerea de avize tocmai pentru că sunt dificile mecanismele de obținere a avizelor. Un mare om de afaceri mi-a povestit de experiența pe care a avut-o într-o țară nordică, probabil Suedia. Îmi povestea că acolo nu există ANAF, prostii din astea – Ministerul de Finanțe este singurul care are toate pârghiile.

Dar dacă ai o problemă în facturi, nu ai înregistrat o plată, oamenii de acolo au pe calculator totul, cum ar trebui să fie în lumea de azi. Ei nu dau amenzi, nu pot da amenzi. Cu alte cuvinte, de ce să dai șpagă dacă nu poți fi amendat? La prima abatere îți spune că ai o problemă, că trebuie rezolvată, nu se pune problema să te facă infractor, nenorocit, să aducă mascații.

A doua oară, ți se spune din nou, te roagă să discuți cu contabilul, dar tot cu eleganță, la o cafea. La noi, vin cu mascații la firmă. Totuși, a treia oară este o chestiune penală și e urât de tot. Dar există totuși prezumpția de nevinovăție. "Domnul Vâlcu, vedeți că aici apare o factură, aici o altă sumă...".

Totuși, sistemul din România este gândit să producă șpagă. Corupția nu există din cauza oamenilor răi, ci sistemul este de așa natură. Uite, de exemplu, pentru firme, pe vremuri, trebuia să ai vreo 50 de avize și unul final, dar nu conta decât ăla final. De exemplu, trebuia să ai aviz de la pompieri pentru un stingător la două camere. Tu aveai două notariate de garsonieră, dar în două blocuri diferite. Trebuia să ai un extinctor fiindcă erau două camere, deci absurd”, a mai spus sociologul Bulai.

VEZI ȘI: Bulai și Vâlcu se uită peste imagini tari la "Nod în papură". Ediție de neratat a emisiunii.

VEZI ȘI: Prețurile apartamentelor din București s-au dublat. Bulai: Sume exorbitante. Nicușor Dan a creat un mare prejudiciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel