Ghețarul care sângerează. Imagini care dau fiori
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Blood falls
Blood falls
Cercetătorii din Alaska au elucidat un mister vechi de zeci de ani.

Este vorba despre ciudatul fenomen din Antartica al ghețarului care „sângerează", cunoscut generic sub numele de „Blood Falls" (Cascada Sângelui).

Blood Falls a fost descoperită în premieră în anul 1911. La acea vreme, cercetătorii din zonă au fost șocați să vadă cum un râu a pătat gheața într-o culoare roșiatică, asemănătoare cu cea a sângelui. La început, oamenii de știință au crezut că fenomenul este cauzat de alge, dar ipoteza nu a fost confirmată niciodată.

Culoarea roșiatică, legătură cu fierul din apă

În prezent, situația este alta. Oamenii de știință susțin că nuanța roșiatică este rezultatul fierului din apa foarte sărată, care oxidează. Procesul seamănă cu cel al fierului când ruginește și, prin urmare, se colorează în roșu.

A fost nevoie ca cercetătorii americani să scaneze ghețarul în ansamblu pentru a ajunge la o astfel de concluzie. Ei susțin că este nevoie de 1,5 milioane de ani pentru ca acest tip de apă să ajungă la cascadă, și că, în tot acest timp, „își face loc" prin fisuri și canale minuscule din ghețar.

Apa care curge prin Blood Falls provine de la un lac salin care se află sub Ghețarul Taylor. Cu timpul, aceasta s-a îmbogățit cu fier provenit de la stratul solid de rocă care vine în contact. Ghețarul sub care se află lacul salin pune o foarte mare presiune pe apă și o „împinge" astfel spre suprafață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel