Gheorghiţă, despre scăderea anticorpilor: Nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro
Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre „pierderea” anticorpilor şi influenţa asupra protecției împotriva reinfectării.

Întrebat dacă pierderea anticorpilor poate conduce la pierderea protecției împotriva SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că acest fenomen este unul natural atunci când vorbim de imunizare, dar care nu conduce neapărat şi la pierderea gradului de protecţie al oricărui vaccin.

„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim despre un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției. Pentru că, pe de o parte, noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic, la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță cu virusul SARS-COV-2, organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Persoanele vulnerabile pot dezvolta forme mai severe de îmbolnăvire”

„Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic, au rolul de a menține răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice. Sunt situații rare, în care, vaccinat fiind, poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, miercuri seară, în cadrul emisiunii „În faţa națiunii” de la Antena 3.

Vaccinare în România. Peste 15.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Peste 15.000 de persoane au fost vaccinate, în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

15.178 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

În total, 4.907.545 de români au fost vaccinaţi de la începutul campaniei, 4.751.283 dintre aceştii având schema completă.

În total au fost folosite 3.585.921 de vaccinuri Pfizer, 357.945 Moderna, 414.321 AstraZeneca și 393.096 Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore, situația vaccinării cu serul Pfizer-BioNTech este următoarea: 4.455 de persoane vaccinate cu o doză, 4.455 de persoane vaccinate cu a doua doză; cu serul Moderna: 98 de persoane vaccinate cu o doză, 228 de persoane vaccinate cu a doua doză, cu serul AstraZeneca: 25 persoane vaccinate cu o doză, 127 de persoane vaccinate cu a doua doză, iar vaccinul de la Johnson&Johnson l-au primit 5.825 persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel