Gheorghe Ialomițianu , vicepreședinte PMP: Luați măsuri! România se "scufundă", încet și sigur!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedintele PMP, cere Guvernului să ia măsuri pentru salvarea României de la dezastru. 

"PMP atrage atenția actualului Guvern că o bună guvernare în folosul românilor se bazează pe promovarea politicilor fiscal-bugetare, care stimulează consumul și investițiile prin producția internă și nu prin importuri. Câștigurile românilor și încasările bugetare ar fi mai mari, împrumuturile în valută pentru plata importurilor ar fi mai reduse și ar rămâne mai mulți bani în economie pentru a stimula producția.

Din păcate, datele furnizate de instituția de statistică europeană (Eurostat) arată că România în perioada ianuarie-martie 2021 s-a aflat printre statele UE cu deficitul de cont curent cel mai mare și anume de peste 3 miliarde euro. Acest deficit este în continuă creștere înregistrând 4,2 miliarde euro la sfârșitul lunii aprilie 2021, cu 2,7 miliarde euro mai mare față de aceeași perioadă din anul 2020.

O influență majoră asupra deficitului de cont curent îl are deficitul balanței comerciale, care a fost de 7,2 miliarde euro, mai mare cu 1 miliard euro față de aceeași perioadă din anul 2020. Acest deficit a crescut din cauza importurilor de produse alimentare și produse chimice. Din datele furnizate de Eurostat rezultă că 13 state din UE au înregistrat în primele luni ale anului 2021 excedent al contului curent, din cauza politicilor fiscal-bugetare promovate în perioada de pandemie. Aceste țări au acordat fonduri din bugetele naționale pentru capitalizarea firmelor afectate de această criză și au protejat puterea de cumpărare a populației.

Guvernul României s-a rezumat la sprijinirea mediului de afaceri prin acordarea de garanții pentru credite deși 80% dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt nebancabile. Mai mult, producătorii agricoli nu au posibilitatea să își valorifice producția din cauza blocajului din piețele agroalimentare, din partea așa zișilor producători. Ar fi bine dacă actuala guvernare ar sprijini firmele din fonduri nerambursabile și ar oferi soluții pentru valorificarea producției pe piața internă", a transmis Gheorghe Ialomiţianu. 

VEZI ŞI PMP: Decalogul educației într-o ”Românie respectată”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel