Gheorghe Flutur: Descentralizarea spitalelor - o poveste de succes la Suceava
O relaţie foarte bună între administraţie şi spital a făcut posibilă realizarea unui ambulatoriu de specialitate la standarde europene, dar şi investiţii de zeci de milioane de euro în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la inaugurarea investiţiei, în prezenţa lui Klaus Iohannis.
Secretul a fost simplu. Am pus un leu şi am cerut de la minister încă un leu şi aşa au văzut că noi am pus. Şi aşa, dintr-o schemă de 67 de milioane de euro alocaţi în zece ani, 56% am alocat noi, Spitalul, CJ şi Primăria, 25% fonduri europene şi diferenţa ne-a mai dat Guvernul. A fost o poveste de succes şi de aceea spus să nu se teamă nimeni de descentralizare, a spus Flutur.
El a precizat că Ambulatoriul inaugurat în prezenţa preşedintelui Iohannis a costat peste 7 milioane de euro şi a fost realizat în timp record.
În zece luni o construcţie de 7,3 milioane de euro din care 5,2 milioane de euro sunt bani pentru construcţii montaj. Am început din banii noştri (...) Două milioane de euro au fost dotările. Am avut norocul, pe proiecte retrospective, că nu se cheltuiau bani europeni în România, să ne prindă pe POR şi ne-au decontat banii, 5,3 milioane de euro. Ne-am bucurat şi sigur că i-am alocat în altceva imediat, în laboratorul de medicină nucleară, pentru PET, CT-uri şi alte dotări pentru bolnavii de cancer, a spus Flutur.
Totodată, el a arătat că această investiţie conduce la o scădere a cheltuielilor, pentru că mulţi pacienţi nu mai ajung în spital în urma intervenţiilor minime care se pot realiza acum în ambulatoriu.
Asigură o gamă mai completă de intervenţii, este de cinci ori mai mare ca suprafaţă faţă de cel vechi, este internare de zi, se simplifică procedurile şi nu merg în spital, scăzând presiunea pe spital. Scad cheltuielile pentru că rămân mai puţini pacienţi. Unele intervenţii mici se fac aici, a spus Flutur.
E a anunţat, de asemenea, că la intrarea în SJU Suceava se va înfiinţa, în perioada imediat următoare, un Centru de permanenţă, care să preia o serie de cazuri, pentru a nu ajunge la UPU şi a degreva din activitatea acestei unităţi.
Ne-am hotărât să mai facem un pas (...) Vrem să venim şi cu un Centru de permanenţă la intrarea în SJU într-o clădire pe care acum o amenajăm şi care o oferim medicilor de familie, dotată, funcţională 24 de ore din 24, pentru a prelua micile cazuri care nu trebuie să ajungă la Urgenţă, care are, la Suceava 350 de cazuri în medie pe zi, a anunţat Flutur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News