Gestul provocator al lui Viktor Orban cu fularul 'Ungariei Mari' ar putea să fie discutat la summitul Grupului de la Vişegrad, anunță Cehia
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 23 noi 2022, 22:25
WhatsApp
Gestul provocator al lui Viktor Orban cu fularul 'Ungariei Mari' ar putea să fie pe agenda summitului Grupului de la Vişegrad, anunță Cehia
Gestul provocator al lui Viktor Orban cu fularul 'Ungariei Mari' ar putea să fie pe agenda summitului Grupului de la Vişegrad, anunță Cehia
Premierul ceh Petr Fiala a declarat miercuri că se aşteaptă ca subiectul legat de fularul cu 'Ungaria Mare' purtat de premierul ungar Viktor Orban să fie discutat la summitul ţărilor din Grupul de la Vişegrad din această săptămână, relatează Reuters. 

Viktor Orban a purtat fularul la un meci de fotbal, fiind criticat de Ucraina şi de alte ţări, inclusiv România, în contextul în care harta cu 'Ungaria Mare' includea teritorii care acum fac parte din Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia, dar şi Ucraina.

Ţările membre ale Grupului de la Vişegrad sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, ai căror lideri se vor reuni joi în estul Slovaciei. Grupul a fost unit în legătură cu un subiect precum migraţia în Uniunea Europeană, însă a fost divizat în privinţa altor chestiuni, inclusiv invazia rusă din Ucraina, în contextul în care Budapesta are o poziţie mult mai moale decât Varşovia împotriva Moscovei.

'Ce se aude din când în când din Ungaria, indiferent dacă sub forma unor declaraţii sau a unor acţiuni specifice ale reprezentanţilor guvernului ungar, cu siguranţă nu ajută situaţia', a declarat Fiala într-o conferinţă de presă după o şedinţă de guvern, fără a oferi detalii.

'Am observat fularul premierului Orban şi nu am niciun dubiu că acest lucru va fi fi menţionat într-un fel sau altul mâine (joi - n.r.) în contextul negocierilor noastre', a spus el. Orban a purtat un fular care de asemenea a fost purtat de mulţi fani de fotbal acasă, iar gestul său ar putea avea ca scop să facă pe placul votanţilor partidului său de guvernare, Fidesz.

El a avut marţi o postare pe Facebook, dar nu a abordat direct controversa din jurul fularului. 'Fotbalul nu este politică. Nu interpretaţi lucruri care nu există. Echipa naţională a Ungariei aparţine tuturor ungurilor, oriunde ar locui ei!', a scris Orban.

Vezi și - Reacții negative și la Kiev, după ce Viktor Orbán a apărut cu un fular cu harta Ungariei mari: Așteptăm scuze și negarea intențiilor de încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev l-a convocat pe ambasadorul Ungariei din cauza fularului purtat de Viktor Orbán.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei îl convoacă pe ambasadorul Ungariei în legătură cu indignarea față de actul premierului Viktor Orban, care a venit la un eveniment public purtând o eșarfă cu o hartă a „Ungariei Mari”.

“Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor ucraineano-maghiare. Ambasadorul Ungariei va fi invitat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, care va fi informat de inacceptabilitatea actului lui Viktor Orbán. Aşteptăm scuze oficiale din partea maghiară și negarea intențiilor de încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei”, a scris purtătorul de cuvânt al ministrului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.

Prim-ministrul maghiar  Viktor Orbán a venit la un meci amical de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei la Budapesta cu o eșarfă înfățișând o hartă a „Ungariei Mari” cu părți ale statelor vecine în componența sa – Austria modernă , Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina – care au aparținut Regatului Ungariei până la sfârșitul Primului Război Mondial, după care le-a pierdut în condițiile Tratatului de pace de la Trianon, scrie Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?