Germania vrea să scape de datorii, pentru a băga banii în apărare: 9 miliarde de euro în plus, începând din 2028
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, estimează că Germania ar putea aloca până la 9 miliarde de euro în plus pentru cheltuielile de apărare începând din 2028, în cazul în care țara își poate reduce nivelul datoriei, scrie Reuters.

Fondurile suplimentare ar putea fi eliberate dacă Germania își reduce datoria sub o țintă stabilită de UE de 60% din produsul intern brut, față de 63%, a declarat Lindner, membru al partidului conservator al Partidului Democrat Liberal (FDP), pentru DPA.

"Dacă ne situăm sub acest prag, atunci ar putea fi discutată din nou rambursarea datoriei generate de coronavirus începând din 2028", a spus el.

Guvernul german a contractat împrumuturi de urgență în valoare totală de aproximativ 300 de miliarde de euro în 2020, 2021 și 2022 în răspuns la pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, suspendând totodată frâna datoriei care limitează împrumuturile guvernamentale.

"Fără a fi necesar să schimbăm frâna datoriei, pot vedea atunci noi spații financiare de manevră", a spus Lindner marți pe platforma socială X.

Germania își propune să ramburseze datoria cu 9 miliarde de euro pe an începând din 2028 și cu 10,8 miliarde de euro pe an începând din 2031.

"Cu toate acestea, dacă povara pandemiei asupra nivelului datoriei va fi deja depășită până atunci, rambursarea ar putea fi redusă semnificativ", a spus ministrul.

"Aceasta ar pune la dispoziție miliarde de euro care ne-ar ajuta să realizăm saltul către ținta NATO în bugetul federal după încheierea programului special pentru Bundeswehr", a adăugat el.

După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Germania a creat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme moderne. De asemenea, s-a angajat să atingă ținta NATO de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Guvernul german pregătește în prezent bugetul pentru 2025 și planul financiar până în 2028.

Anul 2028 este considerat a fi deosebit de dificil, deoarece fondul special va rămâne fără rezerve și probabil va fi necesară o sumă suplimentară de 20 până la 25 de miliarde de euro în bugetul regulat de apărare pentru a respecta cota de cheltuieli NATO.

"Menționez cifra de 9 miliarde de euro în spațiu suplimentar în 2028 pentru a ne motiva pe toți", a declarat Lindner.

"Deoarece dacă continuăm acum pe această cale consecvent, în bugetul federal și și cu fondurile speciale, ne așteaptă această recompensă."

Nu ar fi prima dată când coaliția guvernamentală prelungește rambursarea împrumuturilor de criză pentru a crea noi spații de cheltuieli.

Tacticile au fost folosite în 2022, prin combinarea planurilor de rambursare pentru împrumuturile de criză pentru 2020 și 2021 cu împrumuturile nou planificate pentru 2022 și stabilirea perioadei de rambursare la 31 de ani, de la 2028 la 2058.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel