Germania va primi gaz din Qatar prin intermediul SUA. Două acorduri au fost semnate
Berlinul a decis în schimb să semneze acorduri energetice pe termen lung cu Doha.
QatarEnergy, o companie de stat care gestionează toate activele de petrol și gaze ale națiunii, și rafinatorul american ConocoPhillips au semnat două acorduri de vânzare-cumpărare pentru exportul de gaz natural lichefiat (GNL) cu destinația Germania pentru o perioadă de timp de cel puțin 15 ani, începând cu 2026.
Gazul va ajunge de la Ras Laffan din Qatar la terminalul de GNL al Germaniei, Brunsbüttel, din statul Schleswig-Holstein, potrivit Europa Today.
Gazul va fi vândut companiei americane Conoco Phillips, care îl va livra în Germania. Aprovizionarea este programată să înceapă în 2026 și va continua timp de cel puțin 15 ani, potrivit DW.com
Germania consumă anual aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care puțin peste jumătate proveneau din Rusia. Acordul încheiat cu QatarEnergy acoperă aproximativ 2,7 miliarde de metri cubi pe an.
Acesta este unul dintre puținele acorduri pe termen lung semnate de un guvern UE, în condițiile în care în mod tradițional statele din bloc refuză să le semneze, optând pentru contracte de cumpărare imediată. Germania este țara europeană care a suferit cel mai mult de pe urma invaziei Ucrainei de către Moscova.
China, Japonia și Coreea de Sud sunt în prezent principala piață pentru gazul Qatar. Săptămâna trecută, Doha a încheiat un acord pe 27 de ani pentru a livra patru milioane de tone de GNL pe an către China.
Germanii erau foarte dependenți de gazul rusesc, care venea prin conducta Nord Stream, iar nevoia de a întrerupe legăturile cu Vladimir Putin a forțat guvernul lui Scholz să încerce cu disperare să aprovizioneze țara cu aprovizionare alternative.
Pe lângă căutarea de noi furnizori, pentru a evita o criză energetică, Berlinul construiește cinci terminale de gaze naturale lichefiate, dintre care unul, construit în timp record, va intra în funcțiune în scurt timp. Planurile includ, de asemenea, reactivarea temporară a vechilor centrale electrice pe cărbune și petrol, precum și extinderea până la jumătatea lunii aprilie a ultimelor trei centrale nucleare ale țării, care urmau să fie închise la sfârșitul acestui an.
În mai puțin de 200 de zile, Germania a construit primul său terminal de gaz lichefiat
194 de zile au fost suficiente pentru ca Germania să se doteze rapid cu primul său terminal de import de gaz natural lichefiat (GNL) fără a trece prin alte porturi europene. Și astfel începe să reducă dependența periculoasă de gazoductele rusești. Uzina a fost inaugurată la Wilhelmshaven, în Saxonia Inferioară, și va primi deja primul transport de GNL între decembrie și ianuarie.
Sigur de livrările sale din Rusia datorită relației strânse cu Gazprom și dublarea așteptată (sărită ulterior) a gazoductului Nord Stream, Berlinul nu s-a gândit niciodată să se doteze cu terminale pentru a primi GNL, spre deosebire de vecinii săi precum Franța, Belgia și Olanda... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News