Germania va fabrica pentru Ucraina 100 de obuziere în valoare de 1,7 miliarde de euro
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa: captură foto YouTube Military Archive
Sursa: captură foto YouTube Military Archive
Guvernul german a aprobat o solicitare a companiei de apărare Krauss-Maffei Wegmann de a produce 100 de obuziere pentru armata ucraineană.

Pregătirea Berlinului de a vinde o cantitate atât de mare de obuzier Panzerhaubitze 2000 marchează o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina. Germania a livrat deja nouă Panzerhaubitze 2000 din stocurile sale armate în țară, iar oficialii ucraineni au spus că armele de ultimă generație au adus deja o contribuție valoroasă la lupta lor împotriva invaziei Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Krauss-Maffei Wegmann a confirmat că Kievul a comandat 100 de obuziere model Panzerhaubitze 2000 de la companie pentru un preț total de 1,7 miliarde de euro și că Ministerul German al Economiei – care se ocupă de controlul armelor – a dat autorizația necesară pentru a începe fabricarea unităţilor de artilerie la 13 iulie, scrie Politico.

Presa germană Spiegel a raportat pentru prima dată despre vânzarea obuzierelor.

Purtătorul de cuvânt al companiei de apărare nu a vrut să comenteze cât va dura producerea obuzierelor, dar probabil că vor dura multe luni până când primele unități vor putea părăsi fabrica.

În mod crucial, Guvernul german va trebui să elibereze permisiunea suplimentară pentru a exporta obuzierele în Ucraina odată ce acestea au fost produse, ceea ce înseamnă că livrarea finală a armelor nu este încă pe deplin garantată.

Cu toate acestea, faptul că guvernul a aprobat producția unităților de artilerie indică faptul că Berlinul se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze mult timp.

Citește și: 

Forţele ucrainene câştigă teren în regiunea ocupată Herson

Un pod cheie către oraşul Herson nu mai poate fi folosit după ce forţele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA. Mii de trupe ruseşti sunt acum în pericol de a fi izolate de restul teritoriului ocupat.

Situat strategic la vest de râul Dnipro, oraşul a fost primul din război care a căzut în mâinile forţelor Moscovei. Forţele ucrainene au tras marţi asupra podului Antonivski din Herson folosind un sistem de rachete de artilerie HIMARS. Potrivit surselor militare occidentale, atacul a lăsat podul "complet inutilizabil", scrie BBC, citat de Rador.

Citește și - Rusia susține că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi, potrivit DPA.

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.

Ce spune Statul Major ucrainean



Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere.

Soldaţii ucraineni au reuşit să respingă atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Doneţk şi Harkov marţi, a indicat înaltul comandament ucrainean.

Moscova a spus că forţele sale au ucis mai multe zeci de combatanţi străini, majoritatea polonezi, în cursul unui atac împotriva unei unităţi a Legiunii străine internaţionale din Ucraina în apropiere de localitatea Konstantinovka, în regiunea Doneţk.

Legiunea internaţională, care luptă alături de armata ucraineană, furnizează rareori date cu privire la pierderile sale şi nu divulgă informaţii despre componenţa unităţilor sale de voluntari.

Forţele aeriene ruse au bombardat poziţii militare ucrainene în apropiere de localitatea Zaiţevo, în regiunea Doneţk, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, care a mai spus că loviturile cu rachete au provocat pierderi grele unei divizii ucrainene de artilerie în apropierea oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sud. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel