Germania riscă să nu atingă obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
 Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului german, Germania probabil nu va atinge în acest an obiectivul de alocare de 2% din PIB pentru domeniul apărării şi rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor.

Berlinul doreşte să atingă acest obiectiv în această legislatură, a spus reprezentantul executivului german în conferinţa de presă periodică, adăugând că Olaf Scholz încă nu a luat o decizie legată de creşterea ţintei NATO de 2% din PIB pentru apărare, scrie Agerpres.

Este adevărat că probabil nu vom atinge ţinta de 2% în acest an - există diverse indicii în acest sens; chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment, a explicat purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a confirmat luni planurile guvernului său de a cumpăra avioane de vânătoare americane F-35, parte a eforturilor de modernizare masivă a armatei germane.

Germania va continua să-şi respecte angajamentul faţă de aranjamentele nucleare comune ale NATO, inclusiv prin achiziţionarea de avioane de vânătoare F-35 cu dublă capacitate, a scris Scholz într-un articol publicat de revista americană Foreign Affairs.

Dubla capacitate se referă la avioanele care pot transporta atât rachete nucleare, cât şi rachete convenţionale.

Timp de decenii, Germania a participat cu avioane Tornado la activităţile de descurajare nucleară ale NATO. Aceste avioane sunt staţionate la baza aeriană Büchel, din landul Renania-Palatinat.

Invazia rusă din Ucraina a constituit un moment de cotitură pentru politica germană în domeniul apărării, antrenând crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde de euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

În luna februarie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate. 

Armata germană, fără corturi și muniție: Reduceri de buget și rezerve epuizate

O investigație a unui ziar german prezintă o imagine nemiloasă a Bundeswehr: ”Condițiile s-au înrăutățit din cauza războiului din Ucraina”.

Corturile de antrenament solicitate cu împrumut de la alte țări aliate. Stocurile de combustibil aproape epuizate, în timp ce stocurile de muniție ar fi suficiente pentru doar două zile de luptă. Și fondurile alocate pentru relansarea cheltuielilor militare care au fost deja reduse cu 15 miliarde din cauza devalorizării euro și a inflației. Aceasta este imaginea nemiloasă care reiese din ancheta efectuată de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung asupra stării armatei germane, Bundeswehr.

Se știe de ceva vreme că forțele armate ale Berlinului sunt în criză, dar ceea ce este îngrijorător este că, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, situația s-a înrăutățit chiar. 

Reduceri de buget

În urma invaziei Rusiei, executivul condus de Olaf Scholz anunțase un plan de relansare a cheltuielilor militare în valoare de 100 de miliarde de euro. Păcat că, din cauza dobânzilor, a devalorizării euro și a creșterii inflației, noul fond a fost deja redus la 85 de miliarde. Și așa, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ministerul German al Apărării a fost nevoit să reducă ”drastic” mai multe contracte.

Acum, Bundeswehr se află în ”condiții mai proaste” decât înainte de războiul din Ucraina și ”aliații râd de ei din ce în ce mai des”, scrie ziarul german potrivit Europa Today... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel