Germania respinge cerința Kievului de a se institui o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei: NATO nu vrea o confruntare cu Rusia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Germania nu este de acord cu o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei ar amenința o confruntare directă între Rusia și NATO.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a scris pe Twitter că țările europene ar trebui să „închidă cerul” deasupra Ucrainei după ce o rachetă a aterizat în Polonia.

„Numai Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina și loviturile masive cu rachete. Doar Rusia se află în spatele riscurilor în creștere rapidă pentru țările de graniță. Nu este nevoie să căutați scuze și să amânați deciziile cheie. E timpul ca Europa să „închidă cerul deasupra Ucrainei”. Și pentru siguranța ta…”, a scris Podolyak, conform Al Jazeera.

CITEȘTE ȘI     -      Erdoğan spune că Federația Rusă nu are „nimic de-a face" cu incidentul din Polonia

Șeful NATO: Rachetele căzute în Polonia erau ucrainene, dar Rusia este de vină

Jens Stoltnberg, secretarul general al NATO, a vorbit despre incidentul  de la granița polono-ucraineană:

„Exploziile de ieri au avut loc după ce Rusia a lansat un val  de rachete asupra Ucrainei. NATO și-a crescut vigilența în Flancul de Est încă de la începutul războiului.

Investigațiile continuă asupra acestui incident și trebuie să așteptăm să vedem care vor fi rezultatele. Nu avem niciun indiciu că ar fi un atac intenționat și nu avem niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să atace alte state NATO. Din analiza noastră preliminară pare că incidentul a fost cauzat de rachete ucrainene care au fost lansate pentru a intercepta un atac rusesc. Nu este vina Ucrainei, Rusia are toată responsabilitatea deoarece continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei“, a spus Stoltenberg.

CITEȘTE ȘI      -      Oficiali din SUA: Racheta care a lovit Polonia a fost trasă de Ucraina care a încercat să se apere de Rusia

Andrzej Duda: Nimic nu indică faptul că a fost un atac asupra Poloniei. E foarte probabil ca racheta să fi venit din Ucraina

Președintele polonez Andrzej Duda spune că este „foarte probabil” ca racheta care a lovit un sat de graniță polonez să provină de la apărarea aeriană a Ucrainei.

„Absolut nimic nu indică faptul că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei... Este foarte probabil să fi fost o rachetă folosită în apărarea antirachetă, ceea ce înseamnă că a fost folosită de forțele de apărare ale Ucrainei”, a spus el reporterilor, conform Al Jazeera (vezi video AICI).

CITEȘTE ȘI     -     Zelenski insistă că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel