Germania, în impas. Țara reactivează o altă centrală pe cărbune pentru a economisi gaze
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Autoritățile germane vor redeschide Centrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra.

Germania repune în funcţiune o altă centrală de rezervă pe bază de cărbune săptămâna viitoare, încercând să economisească rezervele de gaze pentru iarnă, informează dpa.

Centrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra (vestul Germaniei), este programată să revină pe piaţă din 29 august până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat luni operatorul Uniper.

Germania intenţionează să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Dar războiul din Ucraina şi perturbările care au urmat pe piaţa energiei au determinat reactivarea unor centrale. Din 14 iulie, un regulament a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate pentru a ajuta la economisirea gazelor.

Centralele de rezervă produc energie electrică numai atunci când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei.

Cu o capacitate de 875 de megawaţi, centrala Heyden, care a început să funcţioneze în 1987, este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost prima centrală pe cărbune repusă în funcţiune.

Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia.

Gazele reprezintă cea mai mare parte a sistemelor de încălzire a locuinţelor din Germania, scrie Agerpres.

Criza se face resimţită în Germania. Băncile germane resping cereri de finanţare pentru credite ipotecare

Bundesbank (Banca Federală) atrage atenţia că băncile din Germania şi-au înăsprit condiţiile de creditare la împrumuturile private pentru locuinţe, în al doilea trimestru, mai mult ca niciodată, de la introducerea analizei privind finanţările efectuate de Banca Centrală.

Băncile explică fenomenul prin înrăutăţirea perspectivelor pe piaţa imobiliară rezidenţială şi scăderea bonităţii clienţilor; ele aplică acum standarde mai severe în cazul cererilor de împrumut pentru construcţia sau achiziţionarea de case, ba chiar tind să respingă solicitările de finanţare.

Din cauza creşterii puternice a inflaţiei, determinată mai ales de preţurile la energie, evaluăm mai strict solvabilitatea clienţilor, respectiv costurile de trai ale acestora, transmite o mare bancă germană, citată de "Handelsblatt". Banca recomandă clienţilor să utilizeze capitaluri proprii, suficiente şi în măsura în care este posibil, să facă rambursări mai mari.

Şi creşterea ratelor dobânzilor pune presiune pe bugetele private - la începutul anului, clienţii încă mai puteau obţine un împrumut de 300.000 de euro pe 10 ani de la majoritatea instituţiilor financiare mari din Germania, la condiţii cuprinse între 0,75 şi 1% dobânda pe an (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel