Data publicării:

Germania, fermă cu privire la invitația Ucrainei de a adera la NATO. Scholz: Toată lumea știe asta

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Cancelarul Olaf Scholz a explicat de ce a refuzat cererea lui Zelenski de a adera la NATO.

Citește și: Țările NATO care nu sunt de acord cu aderarea imediată a Ucrainei la Alianță

Olaf Scholz, cancelarul german, a refuzat joi cererea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care reclamă, în cadrul ”planului său de victorie” împotriva Rusiei, o invitație de acum pentru țara sa de a adera la NATO, transmite AFP.

”Este important să ne dăm seama că o țară aflată în război nu poate absolut deloc să devină membră a NATO. Toată lumea știe asta, nu există niciun dezacord pe acest subiect. Iar invitația este în mod normal legată destul de repede de aderarea la NATO”, a spus cancelarul într-un interviu acordat televiziunii publice ZDF.

”Am descris o perspectivă” de aderare a Ucrainei la termen, în cursul summiturilor Alianței Nord-Atlantice la Vilnius anul trecut, apoi la Washington în această vară, a reamintit cancelarul, referindu-se la angajamentul de a invita Kievul atunci când aliații vor decide și când condițiile vor fi îndeplinite.

”Dar cred că dincolo de asta, momentan nu este nevoie de o nouă decizie”, a estimat el.

”Planul de victorie” a lui Zelenski, prezentat în fața UE și NATO

Săptămâna trecută, șeful statului ucrainean a prezentat în fața UE și NATO ”planul său de victorie” destinat să pună țara sa într-o poziție de forță în fața Rusiei înaintea oricăror negocieri diplomatice.

Acesta preconizează să i se adreseze de acum invitația de a adera la Alianța Nord-Atlantică, singura sa garanție reală de securitate, potrivit președintelui ucrainean. El solicită, de asemenea, ridicarea restricțiilor în utilizarea armelor pe care Occidentul le furnizează Ucrainei sau desfășurarea pe teritoriul ucrainean a unor arme de descurajare nenucleare.

Niciuna dintre cereri nu a primit încă sprijinul unanim din partea aliaților.

În cursul interviului, cancelarul Scholz a reafirmat linia sa de acțiune constând în a evita ca NATO să devină beligerant în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

El și-a reiterat, de asemenea, opoziția față de livrarea de rachete germane Taurus cu rază lungă de acțiune, care ar putea atinge ținte situate în adâncimea teritoriului Rusiei, pe care Ucraina le-a cerut de mult timp, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel