Germania dezminte că ar fi promis Poloniei să-i înlocuiască tancurile trimise Ucrainei. Oficial german: Le-am spus ''da'' în principiu
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Guvernul german a dezminţit, miercuri, că ar exista vreun angajament din partea sa de a oferi Poloniei tancuri în schimbul celor oferite de aceasta din urmă Ucrainei, reacţie survenită după ce Varşovia a acuzat Berlinul că ''nu-şi respectă cuvântul'', relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Un purtător de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, s-a declarat surprins de afirmaţiile responsabililor polonezi, la o zi după ce preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus că este foarte dezamăgit de nerespectarea de către Germania a unui angajament de a oferi Poloniei tancuri Leopard-2 în schimbul tancurilor T-72 transmise Ucrainei din stocul armatei poloneze.

Hebestreit a precizat că Polonia,- după ce a trimis astfel de tancuri de producţie sovietică Ucrainei, lucru pe care Germania l-a salutat drept un demers inteligent şi logic, întrucât armata ucraineană este familiarizată cu tancurile T-72 şi prin urmare le poate folosi imediat, a cerut să participe la mecanismul de schimb circular, pe care Berlinul l-a pus în practică, de exemplu cu Republica Cehă, ţară care la rândul ei a trimis Ucrainei tancuri T-72.

Le-am spus da în principiu, dar că va trebui să vedem ce le putem furniza, a semnalat purtătorul de cuvânt german, precizând că, după ce guvernul polonez a formulat cererea menţionată, Berlinul i-a transmis acestuia că nu va fi posibil să-i ofere tancuri Leopard-2, tipul cerut de Polonia, întrucât Germania are doar 50 de exemplare, aşadar nu poate ceda niciun tanc de acest tip.

Problema a fost discutată, marţi, la Berlin de miniştrii de externe german şi polonez, Annalena Baerbock şi Zbigniew Rau, ambii arătându-se concilianţi după întâlnire; Baerbock a vorbit despre o neînţelegere, în timp ce Rau a spus că observă o voinţă din partea Berlinului de a soluţiona problema, adăugând totodată că diavolul stă în detalii. Republica Cehă a donat luna trecută Ucrainei zeci de tancuri T-72, în schimbul cărora va primi din partea Germaniei tancuri Leopard-2, dar acestea un model mai vechi şi care necesită recondiţionare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel