Data actualizării:
Data publicării:

Germania dă cu piciorul recomandării NATO de a aloca 2% pentru apărare. Clauza a fost ștearsă din textul unui proiect de lege

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Se pare că Berlinul a renunțat la planurile de a atinge ținta de cheltuieli militare de 2% din PIB, pe care NATO a recomandat-o.

O sursă guvernamentală a declarat agenției de presă Reuters că respectiva clauză s-a aflat într-un proiect de lege bugetară adoptată astăzi de cabinetul cancelarului Olaf Scholz, dar a fost ștearsă în scurt timp, potrivit Sky News.

În 2006, miniștrii apărării din Alianța Nord-Atlantică au convenit că fiecare stat membru ar trebui să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul său pentru apărare pentru a asigura pregătirea militară a alianței. Aceasta nu este o cerință, dar este o recomandare pe care NATO încearcă să o îndeplinească.

Cel mai recent raport anual al alianței, publicat în martie, a arătat că doar 7 dintre cei 30 de membri ai săi de atunci au atins această țintă.

Politica actuală a Germaniei angajează țara să atingă ținta de 2% în medie pe o perioadă de cinci ani.

Dar într-un discurs la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, cancelarul Scholz s-a angajat să investească mai mult de 2% „an după an”.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze detaliile proiectului de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel