Urmărește emisiunea live
Germania, cea mai mare inflație din ultimii 49 de ani. Creșterea prețurilor va continua: Luptăm să nu se instaleze o spirală în care inflația se hrănește de la sine
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Germania, cea mai mare inflație din ultimii 49 de ani. Creșterea prețurilor va continua: Luptăm să nu se instaleze o spirală în care inflația se hrănește de la sine   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Germania, cea mai mare inflație din ultimii 49 de ani. Creșterea prețurilor va continua: Luptăm să nu se instaleze o spirală în care inflația se hrănește de la sine / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Inflația în cea mai puternică economie a Uniunii Europene a atins valori nemaivăzute în ultimii 49 de ani.

Inflația germană a atins un alt nivel maxim în luna mai, atingând cel mai ridicat nivel din aproape 50 de ani, potrivit unui raport preliminar al Oficiului Federal de Statistică, Destatis, luni.

Datele arată că inflația a crescut de la 7,4% în aprilie la 7,9% în mai și, potrivit agenției germane, de la începutul războiului ruso-ucrainean, prețurile la energie în special au crescut semnificativ. În mai, germanii au trebuit să plătească pentru energie cu 38,3% mai mult decât cu un an în urmă, iar această creștere a prețurilor a contribuit în mare măsură la creșterea inflației, a adăugat agenția. Încă un semn negativ a fost dat de prețurile țițeiului Brent care au atins luni 120 de dolari pe baril.

„Inflația ridicată și scăderile post-pandemie ale vânzărilor de alimente în magazine pun presiune asupra profitabilității comerțului cu amănuntul”, a declarat Aurelien Duthoit, consultant sectorial la Allianz Trade, pentru Bloomberg.

Creșterile de prețuri vor continua

„În acest sens, este posibil ca creșterile de preț să aibă un impact semnificativ asupra prețurilor de consum în viitorul apropiat.”

Inflația a fost la fel de mare în iarna 1973-1974 ca și în mai a acestui an. Situația era aproape similară, deoarece creșterea bruscă a prețului țițeiului și prima criză a petrolului au avut cel mai mare impact asupra prețurilor de consum, a subliniat Destatis.

Pe lângă energie, prețurile alimentelor au crescut cu o medie de 11,1% de la an la an. Pandemia de coronavirus și războiul au dus, de asemenea, la dificultăți în producție și transport, care au dus la creșterea prețurilor într-o serie de domenii mult mai puțin dependente de prețuri sau de aprovizionarea cu energie.

„Inflația este un risc economic enorm”, a declarat ministrul german de finanțe Christian Lindner în timpul unei conferințe de presă la Berlin.

„Trebuie să luptăm astfel încât să nu rezulte crize economice și să se instaleze o spirală în care inflația se hrănește de la sine.”, a adăugat el.

Potrivit revistei de afaceri Handelsblatt, analiștii se așteptau la o rată mai scăzută a inflației de 7,6% în luna mai. Cu toate acestea, datele faptice din ultimele luni au depășit în mod constant așteptările analiștilor.

Prețurile de consum au crescut constant și semnificativ în Germania până în acest an. Inflația a fost de 4,9% în ianuarie, 5,1% în februarie, 7,3% în martie și 7,4% în aprilie, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel