Germania a adoptat legea care obligă țara să aibă emisii nete zero până în 2045
Parlamentul german a adoptat noua lege privind atingerea neutrălității climatice în 24 de ani.
Potrivit Agerpres, Bundestagul (parlamentul Germaniei) a adoptat joi noua lege privind protecţia climei, care prevede reguli mai stricte şi stabileşte obiectivul ca ţara să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2045, cu cinci ani mai devreme decât era prevăzut iniţial, informează DPA. Legea a fost adoptată cu 352 de voturi pentru, 290 împotrivă şi 10 abţineri.
Vrem să trăim fără emisii de dioxid de carbon în 2045, vrem să avem o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon şi vrem să fim mobili, a declarat ministrul german al mediului, Svenja Schulze, în timpul dezbaterii. Priorităţile principale trebuie să fie extinderea utilizării energiilor regenerabile şi modernizarea infrastructurii, a spus ea. Noua legislaţie stabileşte, de asemenea, obiective pe cinci ani în vederea atingerii neutralităţii climatice. În prezent, Germania trebuie să reducă emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 65% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030 şi cu 88% până în 2040.
Legislaţia este răspunsul guvernului la o hotărâre judecătorească fără precedent de la sfârşitul lunii aprilie, care a cerut ca Germania să împartă sarcina reducerii emisiilor între generaţiile mai în vârstă şi cele mai tinere. Curtea Constituţională a hotărât că legile ţării privind protecţia climei nu sunt suficient de extinse.
Angela Merkel pledează pentru o apropiere mai strânsă între Uniunea Europeană și președintele Vladimir Putin
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „contact direct” cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. În acelaşi timp UE trebuie „să creeze mecanisme pentru a răspunde împreună şi unanim la provocările şi atacurile hibride” ale Moscovei, a adăugat Merkel, citată de AFP.
„Nu este suficient ca preşedintele american să discute cu preşedintele rus. Salut călduros aceasta, însă Uniunea Europeană trebuie de asemenea să creeze diferite formate de discuţii cu Moscova”, a declarat Merkel, scrie digi24.ro. Liderii UE vor discuta joi seara, în cadrul summitului de la Bruxelles, despre dialogul şi noua strategie de gestionare a relaţiei cu Rusia.
Conform Angelei Merkel, „proximitatea” UE de Ucraina şi Belarus trebuie să o incite să „dea un răspuns corespunzător la activităţile ruse”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News