Data actualizării:
Data publicării:

Geoană: România și Moldova, Poarta de comerț a Europei

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp

Mircea Geoană a participat la a doua ediție a conferinței anuale "Moldova: Assessing Country Risks and Opportunities", care a avut loc pe data de 21 octombrie 2014, la Chișinău.

VEZI ȘI: Ponta, convorbire telefonică cu vicepreședintele SUA. Vezi TOT ce au discutat

"Prin semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a ales să meargă către un viitor democratic, european. Am mai spus-o și cu alte ocazii: România și Republica Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei, prin care mărfurile, oamenii, ideile și capitalul să circule înspre și dinspre actuala piața europeană și, în curând, piața de liber schimb transatlantică, pe Noul Drum al Mătăsii. Bunăstarea, progresul și dezvoltarea urmează calea comerțului și cooperării", a declarat Mircea Geoană la a doua ediție a conferinței anuale "Moldova: Assessing Country Risks and Opportunities", care a avut loc pe data de 21 octombrie 2014, la Chișinău, organizată de Expert – Grup, în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung.

"Într-adevăr, economia Moldovei a primit o lovitură puternică după embargoul impus de Moscova, dar, cu toate acestea, Moldova a înregistrat creștere economică. Iar România a demonstrat că este un partener de nădejde în toată această perioadă. Fie că este vorba de interconectarea sistemelor energetice și a infrastructurilor prin România către Europa, fie că este vorba de investiții ce vor crea locuri de muncă, drumul european al Republicii Moldova înseamnă și o relație puternică cu România", a subliniat senatorul român.

Mai mult, el a adăugat că "faptul că noul Comisar pentru Politici Regionale este român și cunoaște mult mai bine realitățile regiunii și nevoia cruntă de dezvoltare ne va ajuta să promovăm proiecte vitale pentru regiune. Finanțarea coridorului IX pan-european, care leagă Istanbulul de Helsinki, trecând prin estul și nordul României, prin Republica Moldova, Ucraina și Polonia, refăcând vechiul drum al lui Ștefan cel Mare și al Mariei Tereza, este astăzi din nou de actualitate. La fel de importantă este și susținerea proiectelor transfrontaliere, a finanțării unor puncte comune româno-moldovene de trecere a frontierei de tip Schengen, după modelul existent pe sectorul de graniță între Polonia și Ucraina, începând cu Sculeni, Stânca Costești, Giugiulești și Ungheni, dar și la Sighet și Vicovu de Sus cu Ucraina".

Totodată, Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice a avut și o întrevedere cu Adrian Candu, Viceprim-ministru și Ministrul Economiei din Republica Moldova, cu care a discutat despre proiecte concrete privind interconectarea infrastructurilor energetice și de transport, precum și despre realizarea de proiecte cu finanțare europeană în cadrul Strategiei Dunării, inclusiv unele cu o componentă trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel