Generalul Grumaz: Strategia de Securitate Națională trebuie amendată. Rusia e pomenită, din gentilețe, într-o paranteză. Nu mai suntem în anul 2000
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Generalul Alexandru Grumaz a vorbit despre necesitatea schimbării mai multor documente din Legea Apărării.

Alexandu Grumaz, general locotenent în rezervă, spune că mai multe strategii de securitate ale României ar trebui amendate pentru a fi în concordanță cu actualul context geopolitic.

„Lumea se mișcă și se pregătește. Macron le-a dat ordin șefilor categoriilor de forțe armate să schimbe planurile. La noi, în Strategia de Securitate Militară, Rusia e pomenită așa, din gentilețe, într-o paranteză. Sunt cuvinte mobilizatoare facem, asigurăm. Domn’le, păi strategia asta, chiar dacă e făcută pe o perioadă cât e președintele actual în funcție, trebuie modificată. Nu mai sunt condițiile din 2000. S-a schimbat peisajul, nu mai suntem în aceleași condiții.

Dacă teoretic nu avem baza după care să facem, atunci ce e de făcut? Trebuie schimbată Strategia de Securitate Națională, mers în Parlament și amendată, trebuie schimbată Carta Albă a Guvernului, trebuie schimbată Strategia Militară, trebuie schimbată Directiva de Planificare a Apărării. Sunt documente din Legea Apărării care trebuie schimbate, trebuie modificate, trebuie amendate. Dar amendați-le, fraților, că aveți două comisii în Parlament, aveți oameni care se ocupă de cu totul altceva decât ceea ce ne interesează pe noi. Suntem într-o criză geopolitică cu Rusia, iar dacă Ucraina pierde războiul avem tot dreptul să ne gândim că Rusia poate merge mai departe“, a spus, la DC News, generalul Alexandru Grumaz.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Harta Ucrainei în prima zi de război vs. acum. Grumaz, general locotenent în rezervă: Avem dovada că războiul nu se va termina curând

Șansele Chinei să invadeze Taiwanul. Generalul Grumaz: Pentagonul a încercat blocarea vizitei lui Nancy Pelosi. Biden a dat asigurări clare Taipeiului

Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, a vorbit despre vizita lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, la Taipei și despre șansele Chinei de a invada Taiwanul.

„Nancy Pelosi este unul din criticii cei mai duri ai Chinei. Ea și cu Newt Gingrich, cel care a fost în 1997 la Taipei, în Taiwan. El era, atunci, președintele Camerei Reprezentanților, la fel ca Nancy Pelosi acum. Biden a încercat blocarea vizitei, inclusiv generalii de la Pentagon au spus că nu este oportună această vizită.

SUA au avut o relație foarte interesantă cu Taiwanul. Nu l-a recunoscut niciodată ca stat. A recunoscut o singură China, a recunoscut Beijingul, dar a acordat sprijin militar Taiwanului. Acum, de trei ori, ultima dată la Tokyo, Joe Biden a fost întrebat dacă ajută Taiwanul în caz de atac militar chinez și a spus „Da!“. De trei ori a spus da. Această ambiguitate strategică a SUA referitoare la Taiwan a dispărut odată cu aceste asigurări. A spus clar: Noi vom sprijini Taiwanul în caz de atac.“, a precizat generalul Grumaz (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel