Generalul Eremia Grigorescu, comemorat de deputatul PSD Laurenţiu Gîdei la Mausoleul de la Mărăşeşti
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Social-democratul Laurențiu Viorel Gîdei, deputat în Parlamentul României, a adus un omagiu marelui erou național General Eremia-Teofil Grigorescu.

Generalul Eremia Grigorescu, erou al Armatei Române în Primul Război Mondial, a fost comemorat, la Mausoleul de la Mărăşeşti, unde Deputatul PSD de Galați, Laurenţiu Viorel Gîdei, a depus o coroană de flori.

“21 iulie comemorăm 103 ani de la moartea marelui erou național General Eremia-Teofil Grigorescu! Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor”, sunt cuvintele spuse, după bătălia de la Mărășești, din anul 1917, soldaților săi de generalul cu origini în județul Galați al Armatei Române din Primul Război Mondial, Eremia Grigorescu, pe care îl comemorăm, astăzi. Am fost onorat să depun, în numele Partidului Social Democrat, la Mausoleul de la Mărășești, o coroană de flori la mormântul generalului Grigorescu și să-mi exprim omagiul și recunoștința pentru dârzenia, curajul și eroismul insuflate, soldaților români, mai ales în bătăliile de la Oituz și Mărășești. Faptul că un erou național, precum generalul Eremia Grigorescu, s-a născut la Târgu Bujor din Galați, mă motivează să îi urmez exemplul, și vă îndemn și pe voi să faceți la fel, și să punem binele și interesul comun pe primul loc, înaintea noastră. Iar vremurile, pe care România le trăiește în această perioadă, sunt motive foarte întemeiate să dăm dovadă de solidaritate și de unitate”, a scris deputatul PSD pe pagina sa de Facebook.

Cine a fost Eremia Teofil Grigorescu

Profesor de algebră superioară la Școala de Artilerie, Geniu și Marină, Cercetător la laboratorul pulberăriei de la Dudești, director al Școlii de Artilerie, Geniu și Marină, director al personalului din Ministerul de Război și comandant al Brigăzii 3 Infanterie, Comandant al Diviziei 14 la granița cu Bucovina, Comandant al Diviziei 15 Infanterie la Constanța, Comandant al Armatei 1, eroul luptelor din Dobrogea, de la Oituz și de la Mărășești, Ministru de Război - Eremia Teofil Grigorescu a rămas viu în inimile românilor şi în cărţile de istorie. S-a născut la Târgu Bujor, județul Galați, la 28 noiembrie 1863. Al patrulea copil dintr-o familie de moldoveni, a urmat școala primară și gimnazială la Galați. Familia acestuia s-a mutat la Galați la scurt timp după ce tatăl celor patru copii moare.

Interesul său pentru domeniul militar a apărut în urma frecventării casei Lipan din Iași, unde o medita pe Eleonora Arapu, devenită ulterior soția sa. A ajuns la București unde s-a înscris la școala militară, după ce în prealabil studiase la Facultatea de Medicină și la Facultatea de Științe din Iași. În 1884 a absolvit Școala de ofițeri de infanterie și cavalerie din București și s-a înscris pentru următorii doi ani la Școala de Artilerie și Geniu. Rezultatele sale deosebite l-au determinat să urmeze cursuri de matematică la Sorbona între 1887-1889, urmând ca la întoarcerea în țară să publice lucrarea ,,Calculul probabilităților aplicat la gurile de foc’’ și să predea cursuri de algebră superioară la Școala de artilerie, geniu și marină. În 1892, a fost avansat în gradul militar de căpitan și în același an se puneau bazele primei unități de producere a pulberii fără fum pentru care se importa doar materia primă – fulmicotonul. A lucrat intensiv în laboratorul pulberăriei de la Dudești, motiv pentru care a fost decorat cu Ordinul ,,Steaua României’’, fiind avansat în gradul de maior și devenit astfel director al pulberăriei.

După bătălia de la Mărășești a ținut un discurs memorabil  către armată: „Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară. La Siret, în focul urii răzbunătoare, nesocotind lipsa sângelui, ați smuls biruința cea mare, ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri, ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor.” În 1918 a primit o sabie de onoare oferită de împăratul Japoniei, având inscripția „Voi sunteți aceia care scrieți istoria Țării”. A murit la 21 iulie 1919 și a fost înmormântat inițial în cimitirul ostașilor de la Mărășești, dar osemintele i-au fost ulterior mutate la Mausoleul de la Mărășești, în sarcofagul din partea centrală a acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel