Genele moștenite de la oamenii de Neanderthal ne ajută să ne trezim dimineața. Legătura dintre strămoșii noștri și ceasul biologic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Cercetătorii au descoperit o legătură între oamenii de Neanderthal și trezitul de dimineață.

Ar trebui să mulțumim strămoșilor de Neanderthal de fiecare dată când reușim să ajungem la școală sau la lucru la timp, deoarece noi cercetări sugerează că genele moștenite de la verii noștri dispăruți ne-ar fi înzestrat cu capacitatea de a ne trezi instant și devreme, conform IFL Science.

Primii oameni moderni care au sosit în Eurasia au trebuit să se adapteze la o serie de provocări de mediu, inclusiv o variație sezonieră mai mare a orelor de lumină decât erau obișnuiți pe continentul african. Din fericire pentru ei, noua lor casă era deja populată de alte grupuri umane care erau bine adaptate la viața la latitudini mai înalte.

Prin reproducerea cu neanderthalienii eurasiatici, vechiul Homo sapiens a preluat o mulțime de gene dăunătoare, pe lângă câteva trăsături genetice pozitive care i-au ajutat să prospere în habitatul lor necunoscut din nord. Pentru a investiga dacă această încrucișare genetică ne-a modificat tiparele de somn, autorii unui studiu care nu a fost încă revizuit de colegi au folosit metode de învățare automată bazate pe secvențe pentru a identifica variantele arhaice din genomul uman care influențează ritmurile circadiene.

Fără genele de la oamenii de Neanderthal nu am fi reușit să ne trezim devreme

Cunoscut și sub numele de „ceasul biologic”, ritmul circadian acționează ca un regulator încorporat al ciclurilor somn-veghe. Deși acest sistem intern de cronometrare este influențat de o gamă largă de factori de mediu, genele circadiene joacă, de asemenea, un rol masiv în determinarea dacă o persoană are un cronotip de pasăre timpurie sau de bufniță de noapte.

„Încrucișarea dintre oamenii moderni și oamenii de Neanderthal a creat potențialul de introgresiune adaptivă, pe măsură ce oamenii s-au mutat în medii noi care au fost populate de oameni de Neanderthal de sute de mii de ani”, scriu autorii lucrării pretipărite.

„Am identificat multe variante specifice arhaice care ar putea influența îmbinarea și reglarea genei circadiene”, au mai spus cercetătorii.

Când au analizat natura acestor variante, cercetătorii au observat că toate păreau să schimbe ritmul circadian în aceeași direcție.

„Cele mai puternice variante asociate cresc probabilitatea de a fi o persoană matinală la eurasiatici”, spun ei.

Deși nu este clar de ce un cronotip timpuriu ar fi avantajos la latitudini înalte, autorii studiului subliniază că adaptări circadiene similare sunt observate la alte specii care ocupă teritoriile nordice. La muștele de fructe, de exemplu, aceste gene timpurii ajută ceasul biologic să se sincronizeze cu sezonul de vară, când zilele sunt lungi și soarele răsare devreme.

Chiar dacă această cercetare nu este încă gata să fie publicată, indicația este că oamenii moderni s-ar fi chinuit să se trezească dimineața dacă Homo sapiens nu s-ar fi împerecheat cu acei neanderthalieni. În consecință, cercetătorii concluzionează că „efectele direcționale ale variantelor de gene circadiene introgresate către cronotipul timpuriu […] pot fi privite ca potențial adaptative”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel