Data publicării:
Gen. Philip Breedlove: România, un partener remarcabil al NATO. Rusia îi poate cauza probleme din cauza scutului de la Deveselu
Comandantul suprem al Forțelor NATO în Europa, gen. american Philip Breedlove, a folosit o varietate de superlative pentru a descrie România, stat pe care l-a numit un partener "extraordinar". Generalul a început marți o vizită oficială la București și va rămâne în România până joi, pentru a participa la Conferința Șefilor de State Majore din Europa, eveniment la care vor mai lua parte Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Croația, Slovacia și Slovenia.
În remarcile sale introductive, făcute marți, la sediul MApN, într-o conferință comună de presă cu ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, gen. Breedlove a subliniat devotamentul României față de NATO și partenerii săi:
• Mulțumesc pentru discuțiile noastre și parteneriatul vostru remarcabil cu NATO, aliații și partenerii noștri;
• Aplaud contribuția extraordinară (stellar contribution, în engl.) la apărarea NATO și securitatea Europei;
• Este încurajant, foarte încurajant să vedem contribuția României la securitatea NATO și susținerea voastră pentru măsurile asiguratorii ale NATO ;
• România a demonstrat angajamentul său față de apărarea noastră colectivă;
România ar putea găzdui tehnică militară grea
Răspunzând unei solicitări a presei, comandantul NATO a detaliat o declarație recentă a sa, în care susținea că țări precum România și Polonia, care găzduiesc elemente ale scutului antirachetă, sunt ținte predilecte ale presiunilor rusești.
"Problema depășea România. De fapt, arăta și spre aliații noștri NATO din Nord care urmăreau să-și modernizeze navele. Rusia a dat de înțeles că oricărei națiuni care participă la scutul antirachetă, cum e și măreața voastră națiune, îi poate cauza probleme. Cred că este important să repet cât de mult prețuim acest parteneriat pe care îl avem cu România, la Deveselu, și cât de importantă va fi această locație pentru scutul antibalistic al NATO", a declarat generalul.
Întrebat în legătură cu o decizie a NATO de a prepoziționa inclusiv tehnică militară grea în România, liderul NATO a arătat că "această decizie va fi anunțată foarte curând și mă aștept ca, dacă României i se va cere să participe, să accepte, cum de altfel au făcut cu fiecare misiune a NATO. (România) a fost o gazdă și un aliat grozav".
Criza ucraineană a reanimat NATO
Generalul american a explicat că spectaculoasele coloane de tancuri și vehicule blindate care au tranzitat săptămâna trecută teritoriul mai multor state aliate se întorc la baze după participarea la exerciții în statele baltice. Philip Breedlove a ținut să sublinieze dimensiunea simbolică a acestei manevre, arătând că NATO ar trebui să reia exerciții la care renunțase până la degradarea relațiilor cu Rusia.
"Vă referiți la 'Dragoon Ride'. Vorbim în principal despre vehicule armate, nu atât de multe tancuri, care au participat la exerciții în statele baltice și acum se întorc la bazele-mamă. În mod normal le-am trimite acasă în trenuri, dar a trecut vreme lungă de când am exersat revenirea acestor forțe așa cum obișnuiam s-o facem, anume printr-un marș. Am alegem să facem un marș pentru a exersa multe lucruri pe care nu le-am făcut în NATO, precum tranzitarea multiplă a granițelor, să aflăm care poduri sunt capabile să reziste acestor vehicule. Trebuie să trimită un mesaj de reasigurare națiunilor. Ați putut vedea că mulțimile au întâmpinat acești soldați și vehiculele lor, deci a fost un mesaj bun de asigurare șiam exersat niște abilități pe care nu le-am mai exersat de ceva vreme", a spus Breedlove.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News