Gelu Diaconu (ANAF), exces de zel: ”TEAMA dosarelor e imensă”
Gelu Diaconu, fost șef ANAF, a discutat la DC NEWS despre excesul de zel al funcționarilor.
Astfel, Gelu Diaconu a arătat că evaziunea fiscală devenise o problemă de siguranță națională. El a explicat la DC NEWS că nu a existat un plan pentru încasări mari de amenzi ci excesul de zel al funcționarilor ANAF fusese cauzat de ”teama dosarelor”.
Presiunea pe colectare
„Presiunea pe colectare exista. Problema evaziunii fiscale devenise o problemă de siguranță națională. Ea fusese tratată ca atare în CSAT, prilej cu care s-a hotărât detașarea unui număr de 21 de angajați în structurile de analiză de risc ale anti-fraudei, unitate nou înființată.
Niciodată nu a existat un plan sau program de încasări de amenzi sau de descoperire a unei cazuistici neapărat penale. E foarte posibil ca în acel avânt al combaterii evaziunii, ca în orice situație în care presiunea este enormă, să se fi strecurat erori.
Într-o astfel de apreciere că excesul de zel s-ar datora instituții ca atare și nu presiunii care se pune pe instituție, e o abordare greșită. În exercitarea unui act de control fiscal, o eventuală scăpare, trecere sub tăcere sau eroare, are consecințe imediate asupra persoanei care exercită controlul”, a precizat Gelu Diaconu.
Teama dosarelor
„Sub această teamă a dosarelor sau ale verificărilor ulterioare ale Cuții de Conturi se manifestă excesul de zel. Foarte mulți, trebuie să recunosc că în unele cazuri poate am acționat și eu ca atare, spun că decât să aibă consecințe în plan personal în interpretarea unei cauze atunci mai bine ”judec cu fața spre buget”. Adică stabilești un prejudiciu asupra căruia ai dubii, dar eventuala lui nestabilire ți-ar atrage consecințe în plan personal și de aici și excesul de zel.
A circulat în spațiul public o informație absolut eronată și anume că sute de mii de firme ar fi fost închise ca o consecință a activității din perioada respectivă a structurilor de control ale ANAF-ului. Într-adevăr s-au închis foarte multe firme cu comportament de tip fantomă, dar dacă vă uitați pe statistică veți vedea că firmele viabile, cele care se conformează, depun repetitiv declarații fiscale, au crescut. Tendința s-a manifestat până la finalul anului 2016”, a mai adăugat fostul șef ANAF.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News