Gazprom anunță o defecțiune la turbinele Siemens care ar putea provoca incendii și explozii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Gazprom anunță o defecțiune la turbinele Siemens care ar putea provoca incendii și explozii / Foto: Pixabay, de Mimzy
Gazprom anunță o defecțiune la turbinele Siemens care ar putea provoca incendii și explozii / Foto: Pixabay, de Mimzy
Gazprom a anunțat o defecțiune la turbinele Siemens care ar putea provoca incendii și explozii.

Gazprom a a vorbit despre natura defectelor găsite la singura turbină Nord Stream în funcțiune. Potrivit reprezentanților companiei, defecțiunea de la turbinele Siemiens ar putea provoca incendii și explozii, amenințând siguranța întregii unități de producție a stației de compresoare Portovaya, scrie Interfax.

Gazprom raportează că pe 2 septembrie 2022, Rostekhnadzor a emis un avertisment companiei după ce a descoperit o scurgere de ulei la unitatea compresorului de gaz (GCU) nr. 24.

Compania reamintește că o astfel de scurgere a fost înregistrată anterior, la unitatea compresorului de gaz nr. 14, a progresat și a avut un caracter mai extins. Prezența unui astfel de defect pe mai multe unități indică gravitatea acestuia, potrivit Gazprom. Prin decizia Rostekhnadzor, GPU-ul nr. 14 a fost scos din funcțiune. Comentariul companiei subliniază că operarea ulterioară a GPU-ului nr. 24 fără eliminarea defectelor identificate creează un risc de incendiu sau explozie.

În timpul întreținerii de rutină din iulie 2022, scurgerea de ulei indicată nu a fost detectată, ceea ce este confirmat de certificatul corespunzător semnat de reprezentanții Siemens care au efectuat lucrările de service. Gazprom susține că funcționarea acestei unități de compresor de gaz (GPA nr. 24) cu defecțiunile identificate contrazice direct cerințelor legislației ruse, așa că acest compresor nu va fi pus din nou în funcțiune acum.

Livrările de gaze prin Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până la ridicarea sancțiunilor de către Occident, amenință Kremlinul

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile UE, Marea Britanie și Canada pentru eșecul Rusiei de a livra gaz prin conducta cheie.

„Problemele de pompare a gazelor au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii”, a spus Peskov, potrivit agenției de știri Interfax. „Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare.”, notează Financial Times.

Comentariile lui Peskov reprezintă cea mai puternică cerere de până acum din partea Kremlinului ca UE să-și anuleze sancțiunile în schimbul ca Rusia să reia livrările de gaz către continent.

Gazprom, monopolul de stat al gazelor din Rusia, a declarat vineri că va opri aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o în seama dificultăților de reparare a turbinelor fabricate în Germania și în Canada. UE a anulat deja unele sancțiuni împotriva Rusiei în mod explicit pentru a permite repararea turbinelor. Liderii europeni au spus că nimic nu împiedică Gazprom să aprovizioneze continentul cu gaze și au acuzat Rusia că își „armează” exporturile de energie.

Rusia încă furnizează gaz în Europa prin intermediul conductelor din era sovietică prin Ucraina, care au rămas deschise în ciuda invaziei, precum și prin conducta South Stream prin Turcia. Dar Peskov a spus că Rusia nu poate relua complet aprovizionarea prin Nord Stream 1 până când Occidentul nu ridică sancțiunile. El a acuzat țările occidentale că au provocat „tulburări” prin negarea garanțiilor legale de la Gazprom că turbinele trimise pentru reparații vor fi returnate. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel